SAS rear ut Spanair för en euro

Spanska investerare bakom storaffären.


SAS gör nu sig av med det förlusttyngda dotterbolaget Spanair. Majoriteten av aktierna kommer att reas ut för en euro till en grupp investerare från Katalonien. Därmed gör SAS-koncernen en förlust på 712 miljoner kronor. SAS kommer dock kvarstå som minoritetsägare med 19,9 procent av aktierna.

– Vi är övertygade om att vi nu säkerställt en plattform för Spanair som ett spanienbaserat bolag med spanska majoritetsägare. På grund av rådande marknadsförhållanden som saknar motstycke, kommer försäljningen att ha betydande negativa effekter på SAS resultat för det fjärde kvartalet, men vi är förvissade om att de nya ägarna kommer att trygga Spanairs framtid och utveckla bolaget till fördel för Barcelona och Barcelona regionen. Vi kommer att behålla en minoritetspost i Spanair för att därigenom stödja bolagets strategiska plan, säger SAS vd Mats Jansson, i ett pressmeddelande.

Om myndigheterna godkänner affären väntas den vara klar under årets första kvartal. Spanair har under lång tid dragits med förluster och SAS har försökt göra sig av med den spanska flygjätten sedan hösten 2007.

I fortsättningen kommer SAS att leasa ut sammanlagt 18 flygplan till Spanair på marknadsmässiga villkor och finnas kvar som garant för vissa operationella åtaganden inom Spanairs verksamhet om 36 miljoner euro under en viss tid.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.