Torsdag 2 Dec
Stockholm

"SAS nära affär med Lufthansa"

Förhandlingar förs mellan båda flygjättarnas företagsledningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det mesta tyder på att SAS blir tyskt och uppköpt av Lufthansa. Än så länge vägrar något av bolagen att bekräfta uppgifterna, som danska tidningen Jyllands-Posten sprider om affären, utan att uppge varifrån de kommer.

Köpryktena fick SAS-aktien att rusa med närmare 13 procent uppåt under fredagsförmiddagen och aktien drog med sig hela börsen som klockan 10.30 låg plus 1,8 procent.

Karsten Bentz, Lufthansas internationella chef, vill inte spekulera i huruvida köpryktena är sanna eller ej, men bekräftar att det förs samtal på toppnivå mellan de båda företagens ledningar. SAS har också varit en av punkterna på Lufthansas senaste styrelsemöte.

– Näst efter den tyska och den italienska marknaden är Skandinavien den viktigaste för Lufthansa, säger han till Jyllands-Posten.

De första köpryktena tog fart under sommaren då SAS bekräftade att SAS på grund av krisen inom flygbranschen, som präglas av stigande kostnader och vikande kundunderlag, "undersökte strukturella möjligheter" och förde samtal med ett antal andra flygbolag om samgåenden.

SAS kommunikationschef Claus Sonberg menar att en förestående besparingsplan och en eventuell försäljning skulle vara avgörande för flygjätten. Han vill dock inte kommentera vilken effekt de senaste månadernas affärsutveckling har på SAS samtal med andra flygbolag, enligt Jyllands-Posten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela