Giftgas stoppade Spanienplan

– En av de tuffaste upplevelser jag varit med om.


Ett Spanairplan på väg från Teneriffa till finländska Vasa tvingades på söndagsförmiddagen nödlanda i Santiago de Compostela i Spanien. En illaluktande gas spred sig i passagerarkabinen, troligen på grund av en kortslutning, skriven finska Vasabladet.

En stor del av de 212 passagerarna är från Österbotten, den svensktalande delen av västra Finland, där staden Vasa är centralort. På söndagen satt de fast på flygplatsen i Santigao de Compostela och väntade på ett nytt plan från Madrid som ska föra dem till Vasa.

En av passagerarna som var med på planet var Lars Södergård, 53 år.

– Det var någon gas eller brand av något slag i främre delen av planet. Jag satt nästan längst bak själv, men när jag gick på toa så började ögonen tåras eftersom det luktade så starkt. Så de tog ganska snabbt beslutet att landa planet.

Gav de ingen mer information om vad som hänt?

– Nej, det enda de sa var att de var tvungna att nödlanda på grund av någon gas eller rök.

Planet är en Airbus A321. I augusti kraschade ett Spanairplan i Madrid och 154 personer omkom. Det planet var av modellen MD-82.

Men när Spanair till slut lyckats få fram ett reservplan för att flyga tillbaks de drygt 200 Teneriffaresenärerna hem, så fick det planet motorstopp och kunde inte starta. Planet försenades flera timmar i väntan på reservdelar, men vid 19.30-tiden kunde det fortsätta mot Vasa.

Resenärerna steg ombord på Spanairs reservplan i spanska Santiago de Compostela. Men inte heller reservplanet kunde starta eftersom startmotorn gav upp.

– Det där fattade jag inte alls vad det var som hände. Det låter underligt att de inte kunde flyga med det planet, det var ju ett exakt iikadant plan som det andra.

Reservdelar flögs in från Madrid och till slut kunde planet lyfta. Runt midnatt i natt var Lars Södergård, hans fru och de övriga 210 passagerarna hemma i Vasa igen. Över åtta timmar försenat.

– Det var en av de tuffaste upplevelser jag varit med om, säger Lars Södergård. Det var ju full snöstorm när vi skulle gå ner i Vasa också, så det var en av de värsta flygresor jag gjort.

Kommer du att resa med Spanair igen?

– Nej, det här var nog sista resan jag gör med dem. Men de går väl snart i konkurs ändå kan man gissa, säger Lars Södergård till Nyheter24.

Charterresan arrangeras av de finska resebolagen Tjäreborg och Finnmatkat. Spanair ägs till 94,7 procent av svenska SAS.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova ekobrott

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.