Stockholm

Cyberbrott hotar ekonomin

En ökning av brott över internet kan skada ekonomin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I år har antalet cyberbrott varit större än alla tidigare fem år - kombinerade. Brott över internet har tagit sig från oventilerade källare till den stora marknaden och den organiserade brottsligheten. En expertgrupp på The World Economic Forum i Davos, Schweiz, har varnat för den stora ökningen, och dess inverkan på ekonomin.

– Detta är inte vandalism längre, utan organiserad brottslighet, sade en medlem i expertgruppen till BBC News , samtidigt som en annan tillade "detta är inte om teknologi, utan om vår ekonomi".

När det kommer till lösningar på problemet var många experter oroade över att detta bara skulle öka övervakningssamhällets framfart, då den mängd kontroll som skulle krävas skulle vara nästintill totalitär. Men det finns andra förhoppningar.

– En sak som skulle hjälpa väldigt mycket vore att utbilda användare så att det vet hur man undviker de största farorna, säger Leo Giertz, lärare i datorsäkerhet på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Sedan skulle situationen förbättras mycket av att diversifiera operativsystemen och de webbläsare som används. Då skulle säkerhetsbrister inte få samma genomslagskraft som i dagsläget.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Google kraschade

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.