SAS på ruinens brant

Den skandinaviska flygjätten tar till konstgjord andning för att överleva.


Över 50 år efter att SAS bildades kan den skandinaviska flygjätten vara inne på sista valsen. SAS har aldrig gett någon större avkastning till sina ägare och nu verkar det som om luften under vingarna helt enkelt inte bär längre.

I ett desperat försök att hålla sig i flaxande gör företaget en nyemission på sex miljarder kronor. Förlusterna räknas numera i miljarder och för att överleva gör sig SAS av med såväl övertalig personal som intressen i andra flygbolag.

– Vi för en dialog med facket. 3 000 personer blir övertaliga, och vi löser det genom en kombination av frivilliga åtgärder, förtidspensioneringar och uppsägningar och varsel, säger Claus Sonberg, kommunikationsdirektör i SAS till Svenska Dagbladet.

Det är inte bara SAS som är problemdrabbade utan hela flygbranschen dras för närvarande med enorma bekymmer. Gamla elefanter står på ruinens brant och en del av dem har redan blivit uppslukade av andra bolag. Till och med lågprisalternativ som Ryanair redovisar kraftiga förluster, uppger E24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!