Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryanair skakas av första förlusten

Nyheter | 02/06/2009 12:32

Lågprisjätten redovisar förlust i miljardklassen. Men O'Leary trumfar analytikerna.

Samtidigt om SAS ekonomiskt går på knäna överraskar Ryanair marknaden med stigande vinstmarginaler över förväntan.

Men medan helårsvinsten för det brutna räkenskapsåret 2008/2009 blev 105 miljoner euro, motsvarande 1,11 miljarder kronor, kostar investeringen i Aer Lingus.

Siffrorna var dock en försämring med 78 procent jämfört med föregående bokslutsår. Analytikerna hade däremot tippat på betydligt sämre siffror. Inklusive nedskrivningarna för innehavet av Aer Lingus blev det en slutlig förlust på 169 miljoner euro, närmare 1,8 miljarder kronor, enligt The Independent.

Förutom avskrivningarna är det de rekordhöga oljepriserna under föregående år som tynger resultatet. Men vd Michael O'Leary ser flera ekonomiska glädjeämnen. Antalet passagerare steg med 15 procent till 58,5 miljoner, och antalet väntas växa till 67 miljoner samtidigt som biljettpriserna sänks med 15-20 procent.

–I den här branschen, som är hårt drabbad av recessionen, tänker vi fortsätta med att erbjuda europeiska konsumenter mer konkurrens, fler val och mervärde precis som Aldi, Lidl, Ikea och McDonalds gör i sina branscher, säger Michael O'Leary, som till Sky News intygar att förlusten är väldigt exceptionell.

Michael O'Leary berättar om affärsplanerna:

Skrivet av: