Ryanair skakas av första förlusten

Lågprisjätten redovisar förlust i miljardklassen. Men O'Leary trumfar analytikerna.


Samtidigt om SAS ekonomiskt går på knäna överraskar Ryanair marknaden med stigande vinstmarginaler över förväntan.

Men medan helårsvinsten för det brutna räkenskapsåret 2008/2009 blev 105 miljoner euro, motsvarande 1,11 miljarder kronor, kostar investeringen i Aer Lingus.

Siffrorna var dock en försämring med 78 procent jämfört med föregående bokslutsår. Analytikerna hade däremot tippat på betydligt sämre siffror. Inklusive nedskrivningarna för innehavet av Aer Lingus blev det en slutlig förlust på 169 miljoner euro, närmare 1,8 miljarder kronor, enligt The Independent.

Förutom avskrivningarna är det de rekordhöga oljepriserna under föregående år som tynger resultatet. Men vd Michael O'Leary ser flera ekonomiska glädjeämnen. Antalet passagerare steg med 15 procent till 58,5 miljoner, och antalet väntas växa till 67 miljoner samtidigt som biljettpriserna sänks med 15-20 procent.

–I den här branschen, som är hårt drabbad av recessionen, tänker vi fortsätta med att erbjuda europeiska konsumenter mer konkurrens, fler val och mervärde precis som Aldi, Lidl, Ikea och McDonalds gör i sina branscher, säger Michael O'Leary, som till Sky News intygar att förlusten är väldigt exceptionell.

Michael O'Leary berättar om affärsplanerna:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.