Onsdag 21 Apr
Stockholm

Vattenfall får bygga kolkraftverk

Vattenfall kan bygga Tysklands största koleldade kraftverk utanför Hamburg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter ett motvilligt och villkorat klartecken kan Vattenfall bygga Tysklands största koleldade kraftverk i Moorburg utanför Hamburg.

Men Vattenfall håller huvudet kallt.

Vattenfall fick i slutet av 2007 preliminärt ja av den kristdemokratiska regeringen att bygga kraftverket, för nära 19 miljarder kronor, och startade genast. Men sedan fick delstaten ny regering, en koalition mellan De gröna och kristdemokrater. För De gröna verkade det otänkbart att delstaten ska bygga ett kolkraftverk och ge ett slutligt tillstånd.

Vattenfall svarade med piskan: hot om stämning och skadeståndskrav på enorma summor. Men koncernen tog också fram moroten: en viljeförklaring att sänka effekten och därmed koldioxidutsläppen i den ena av verkets två delar.

På tisdagen klargjorde Hamburgs miljöminister Anja Hajduk (De gröna) att delstatens myndighet för stadsplanering och miljötillstånd givit för tillstånd för bygget, som ska stå klart 2012.

Villkoren är att ta miljöhänsyn för floden Elbe samt att gå på begränsad kapacitet i uppemot 250 dagar per år.

Men Vattenfall håller huvudet kallt. Klartecknet är ett tjänstemannabeslut som kan överklagas, och ännu har företagets jurister inte analyserat villkorens följder.

– Det är alldeles för tidigt för oss att säga något ännu, säger Mark Vadaz, presschef på Vattenfallkoncernen, till TT.

TT/Aaron Eklöf

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela