Vattenfall får bygga kolkraftverk

Vattenfall kan bygga Tysklands största koleldade kraftverk utanför Hamburg.


Efter ett motvilligt och villkorat klartecken kan Vattenfall bygga Tysklands största koleldade kraftverk i Moorburg utanför Hamburg.

Men Vattenfall håller huvudet kallt.

Vattenfall fick i slutet av 2007 preliminärt ja av den kristdemokratiska regeringen att bygga kraftverket, för nära 19 miljarder kronor, och startade genast. Men sedan fick delstaten ny regering, en koalition mellan De gröna och kristdemokrater. För De gröna verkade det otänkbart att delstaten ska bygga ett kolkraftverk och ge ett slutligt tillstånd.

Vattenfall svarade med piskan: hot om stämning och skadeståndskrav på enorma summor. Men koncernen tog också fram moroten: en viljeförklaring att sänka effekten och därmed koldioxidutsläppen i den ena av verkets två delar.

På tisdagen klargjorde Hamburgs miljöminister Anja Hajduk (De gröna) att delstatens myndighet för stadsplanering och miljötillstånd givit för tillstånd för bygget, som ska stå klart 2012.

Villkoren är att ta miljöhänsyn för floden Elbe samt att gå på begränsad kapacitet i uppemot 250 dagar per år.

Men Vattenfall håller huvudet kallt. Klartecknet är ett tjänstemannabeslut som kan överklagas, och ännu har företagets jurister inte analyserat villkorens följder.

– Det är alldeles för tidigt för oss att säga något ännu, säger Mark Vadaz, presschef på Vattenfallkoncernen, till TT.

TT/Aaron Eklöf

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.