Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klart: General Motors dumpar Saab

Nyheter | 18/02/2009 00:38

Saabs ägare General Motors vill att Saab blir ett självständigt bolag 2010.

Saabs ägarbolag General Motors säger att Saab kan ansöka om rekonstruktion redan i februari om man inte kan komma överens med den svenska staten. Tanken är att Saab ska stå på egna ben senast den 1 januari 2010. Det meddelade GM:s ordförande Richard Wagoner under en direktsänd konferens i natt.

GM markerade tydligt att man inte kommer att satsa mer pengar på Saab och då den svenska staten redan deklarerat att man inte kommer att gå in med några pengar blir en rekonstruktion enda lösningen menar Richard Wagoner.

– Vi begär hjälp av den svenska regeringen. Får vi inte det kommer Saab att få ombilda sig i Sverige, sa Wagoner.

När SVT:s reporter ställde en fråga om hur förhandlingarna med staten gav GM:s näst högste chef Fritz Henderson ett artigt svar.

– Den svenska regeringen har varit mycket öppen och bra att samarbeta med men vi måste ta oss vidare och om vårt mål inte stämmer överens med den svenska regeringens mål så måste vi hitta andra lösningar, konstaterade Henderson.

Olofsson var beskyllande

Tidigare under tisdagskvällen uttalade sig även näringslivsministern Maud Olofsson om förhandlingarna med GM. Men tonen var desto mer beskyllande. Kanske känner Olofsson & co: att valmöjligheterna börjar ta slut.

– Oddsen för Saab är inte särskilt goda, sade Olofsson till SVT:s Aktuellt.

– Man ska vara klar över att GM försöker lämna Saab.

Senare meddelade GM i ett pressmeddelande att Saabs situation är "brådskande" och att det handlar om "omfattande behov av kontanter", därför måste den svenska staten gå in med stöd innan ett avtal kan bli av.

GM meddelade även att bolaget ska skära bort 47 000 jobb globalt och att fem amerikanska fabriker ska stängas.

GM ansöker om stort lån

Detroit Free Press skriver att GM kommer dessutom ansöka om omkring 264 miljarder kronor i lån av det amerikanska finansdepartementet. President Barack Obamas nya regering har sagt att man ska först analysera GM:s plan innan man tar ett beslut om att bevilja stödpaket till bilindustrin i USA.

Även biljätten Chrysler ansöker om 42 miljarder kronor i lån för att klara sig ur krisen. Det skriver Washington Post.

– Vi är övertygade om att det lån vi begär är det minst kostbara alternativet och att det kommer att ge en viktig stimulans till den amerikanska ekonomin samt att det kommer att ge positiva resultat för de amerikanska skattebetalarna, säger Chryslerchefen Robert L Nardelli i ett uttalande.

Det mäktiga amerikanska bilarbetarfacket, UAW, skriver på sin hemsida att man kommit överens om ett avtal Chrysler, Ford och General Motors.

Uppgörelsen "kommer att hjälpa företagen att klara av det extremt svåra ekonomiska klimatet som de arbetar under", skriver UAW-fackets ordförande Ron Gettelfinger.

Skrivet av: