Olofsson: Jag är djupt besviken på GM

Regeringen vill ej ta över, GM ansöker om ytterligare mer pengar


Maud Olofsson uttalade sig tidigare idag angående GM:s besked om Saab.

- Vi stänger dörren när det gäller att ta över bilfabriker, säger näringsministern.

Hon inledde presskonferensen med ett hårt angrepp på GM, skriver Dagens Nyheter.

- Jag är djupt besviken på GM. Man måste våga säga sanningen. De har tagit sin hand från Saab och har inte tagit sitt ägaransvar.

Maud Olofsson talade vidare om att General Motors har väldigt höga avvecklingskostnader för Saab på många miljarder, vilket är kanske det största skälet till att Olofsson inte vill att staten ska gå in som ägare.

- Vi riskerar att ta på oss dessa avvecklingskostnader. Det är inte monopolpengar det handlar om. Det är pengar som ska gå till skolor, daghemsplatser och pensioner, säger Maud Olofsson.

Samtidigt rapporterar Detroit Free Press idag igen att GM och Chrysler behöver ytterligare pengar från den amerikanska staten. De behöver sju miljarder dollar eller ungefär 60 miljarder kronor inom loppet av sex veckor för att överleva den värsta ekonomiska krisen i Detroits historia. Totalt ansöker man om 39 miljarder dollar, där de första sju miljarderna är brådskande. Båda företagen hävdar att pengarna som de får i stöd och hjälp av staten är billigare och mer lönsamma än en möjlig konkurs av båda bolagen. Deras beräkningar menar på att en konkurs skulle kosta staten 124 mijarder dollar i lån och en förlust på tre miljoner jobb.

"Saab har bäst förutsättningar att överleva GM:s nedskärningar", skriver branschsajten TheCarConnection.com. Men författaren Marty Padgett menar på att det förutsätter att kommunikationen mellan den svenska regeringen och General Motors kommer någonstans. Än så länge verkar det inte gå så smidigt på den fronten. Men de medier som spekulerar i Saabs framtid konstaterar att företaget ändå har större överlevnadschanser än vissa andra av GM:s märken, som Saturn och bränsleslukaren Hummer, skriver Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.