Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Olofsson: Jag är djupt besviken på GM

Nyheter | 18/02/2009 15:06

Regeringen vill ej ta över, GM ansöker om ytterligare mer pengar

Maud Olofsson uttalade sig tidigare idag angående GM:s besked om Saab.

- Vi stänger dörren när det gäller att ta över bilfabriker, säger näringsministern.

Hon inledde presskonferensen med ett hårt angrepp på GM, skriver Dagens Nyheter.

- Jag är djupt besviken på GM. Man måste våga säga sanningen. De har tagit sin hand från Saab och har inte tagit sitt ägaransvar.

Maud Olofsson talade vidare om att General Motors har väldigt höga avvecklingskostnader för Saab på många miljarder, vilket är kanske det största skälet till att Olofsson inte vill att staten ska gå in som ägare.

- Vi riskerar att ta på oss dessa avvecklingskostnader. Det är inte monopolpengar det handlar om. Det är pengar som ska gå till skolor, daghemsplatser och pensioner, säger Maud Olofsson.

Samtidigt rapporterar Detroit Free Press idag igen att GM och Chrysler behöver ytterligare pengar från den amerikanska staten. De behöver sju miljarder dollar eller ungefär 60 miljarder kronor inom loppet av sex veckor för att överleva den värsta ekonomiska krisen i Detroits historia. Totalt ansöker man om 39 miljarder dollar, där de första sju miljarderna är brådskande. Båda företagen hävdar att pengarna som de får i stöd och hjälp av staten är billigare och mer lönsamma än en möjlig konkurs av båda bolagen. Deras beräkningar menar på att en konkurs skulle kosta staten 124 mijarder dollar i lån och en förlust på tre miljoner jobb.

"Saab har bäst förutsättningar att överleva GM:s nedskärningar", skriver branschsajten TheCarConnection.com. Men författaren Marty Padgett menar på att det förutsätter att kommunikationen mellan den svenska regeringen och General Motors kommer någonstans. Än så länge verkar det inte gå så smidigt på den fronten. Men de medier som spekulerar i Saabs framtid konstaterar att företaget ändå har större överlevnadschanser än vissa andra av GM:s märken, som Saturn och bränsleslukaren Hummer, skriver Dagens Nyheter.

Skrivet av: