Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Saab-affären - spelet bakom kulisserna

Nyheter | 16/02/2009 00:16

I dag påstods att förhandlingarna mellan Saabs ägare GM och den svenska regeringen brutit samman. Men regeringen tillbakavisar uppgifterna.

Ryktena och spekulationerna om Saabs framtid fortsätter. Enligt tidigare uppgifter till Dagens Industri (DI) kärvar förhandlingarna mellan Saabs ägare General Motors och den svenska regeringen ordentligt. Men på söndagskvällen gick industriminister Maud Olofssons (C) pressekreterare Lisa Wärn ut och förnekade att förhandlingarna havererat.

– Den bilden har inte vi. Det är Göran Hägglund som sköter förhandlingarna och samtalen pågår fortfarande, säger Wärn till Aftonbladet.

På söndagen gick SVT:s Rapport rapport ut med uppgifter om att förhandlingarna totalhavererat. Regeringen skulle då ha sagt nej till att ge de lånegarantier på fem miljarder svenska kronor som GM kräver för att skjuta till pengar till ett nytt fristående Saab-bolag. Enligt Rapport skulle det bero på att regeringen inte vill se svenska staten påtvingad ett ägaransvar för den tidigare helsvenska biltillverkaren.

– Men förhandlingarna med GM pågår fortfarande, säger Lisa Wärn, pressekreterare åt Maud Olofsson.

Ingen vill framstå som svikare

Enligt DI:s källor försöker såväl den svenska regeringens förhandlare som GM att lägga över ansvaret för Saabs fortlevnad på den andra parten samtidigt som ingen av parterna vill framstå som ansvarig för att sänka Saab.

För bara några dagar sedan gick statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ut och sade att vad som händer med varumärket Saabs framtid inte är något som "svenska skattebetalare har något omedelbart ansvar för".

– Vi kan inte bygga Saab-bilar som människor inte köper, sa Reinfeldt i Agenda på söndagskvällen.

– Vår utgångspunkt är att försvara de svenska skattepengarna så att de inte används i förlustbringande fordonsproduktion.

"GM vill inte ha ensamt ansvar"

GM har visat ett visst intresse för att skjuta till 600 miljoner dollar i ett fristående Saab, som i januari tappade cirka 50 procent av sin försäljning i Europa, men vill samtidigt inte ha ensamt ansvar för bolaget.

Förhandlingarna fortsätter troligtvis under natten och måndagsmorgonen.

Skrivet av: