1 av 3
- Foto: Alexandre Meneghini/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Alexandre Meneghini/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Damian Dovarganes/AP/Scanpix

Vapnen i Mexikos drogkrig kommer från USA

Mexikos armé har beslagtagit cirka 29 000 vapen under de senaste två åren. Över 20 000 av dem har visat sig komma från USA.


Minst 70 procent av alla vapen som beslagtagits i Mexiko de två senaste åren kommer från USA, det visar en undersökning gjord av USA:s byrå för vapen och explosiva ämnen, enligt The Wall Street Journal.

Den kontroversiella informationen lägger ett nytt skimmer över drogproblematiken i Mexiko. USA vill stoppa drogsmugglingen till landet samtidigt som de själva står för merparten av de vapen som används av Mexikos smuggelkarteller.

USA bidrar således till det enorma våld som drogkartellerna i Mexiko står för. Sedan 2006 har över 40 000 människor dödats i drogkriget.
– Mexikos mest brutala drogkarteller beväpnas med militära vapen i en alarmerande utsträckning, säger Dianne Feinstein ordförande för Senate Caucus om internationella drogkontroller, enligt The Wall Street Journal.

Undersökningen har skapat debatt om USA:s svaga vapenlagar.
– Smugglarna åker till amerikanska vapenbutiker för att utnyttja USA:s svaga vapenlagar. Det är på tiden att USA stärker sina vapenlagar och får slut på smugglingen, säger Dennis Henigan vice president för Brady Center som förebygger vapenvåld till Wall Street Journal.

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!