Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Desperation tvingar unga in i politiken

Hanna Wagenius (CUF), tror att unga har fattat partiernas makt.
1 av 3

Hanna Wagenius (CUF), tror att unga har fattat partiernas makt.

Eva Kopito

Stefan Lindborg (ung vänster) menar att engagemanget beror på att unga har drabbats hårt den senaste tiden.
2 av 3

Stefan Lindborg (ung vänster) menar att engagemanget beror på att unga har drabbats hårt den senaste tiden.

pressbild

Demonstration på Sergels Torg.
3 av 3

Demonstration på Sergels Torg.

Nyheter | 21/06/2011 07:49

En ny studie visar att unga människor är mer engagerade politiskt. Nyheter24 söker svar på varför.  

Ungas intresse för politik ökar. Det visar en ny studie från Ungdomsstyrelsen. Fler unga väljs till förtroendeupprag och unga röstar mer än tidigare. Nyheter24 kontaktade två politiska ungdomsförbund för att söka svar på varför detta sker just nu.

Ung vänsters nye ordförande Stefan Lindborg menar att det handlar om att unga människor har fått det sämre den senaste tiden:

– Om man vet något så är det att ungdomar har drabbats hårt på sistone. Man har sämre ekonomisk standard, man mår sämre och har en svår bostadssituation. De unga vill förändra sin situation. Marknaden är mycket otrygg för unga nu, det är vi som har ring och spring-jobben, säger Stefan Lindborg till Nyheter24

– Jag gick med i Ung vänster i samband med globalrättviserörelsen 1999, det fanns diskussion om viktiga frågor. Det handlar alltså inte bara om den egna situationen, det ena uteslutar inte det andra, säger Lindborg til Nyheter24.

CUF:s ordförande Hanna Wagenius tror att ungdomsförbunden lockar:

– Ungdomsförbunden vågar debattera mot varandra och är mindre likriktade än partierna. Ung politik är mer spännande helt enkelt.

Men varför ökar engagemanget just nu?

- Det har troligen med uppsvinget i valet att göra. Men förhoppningsvis handlar det också om att unga förstår hur mycket makt som ligger hos partierna och börjar engagera sig och ta makten i dem också, avslutar Wagenius till Nyheter24.