Hanna Wagenius (CUF), tror att unga har fattat partiernas makt.
1 av 3
Hanna Wagenius (CUF), tror att unga har fattat partiernas makt. - Foto: Eva Kopito
Stefan Lindborg (ung vänster) menar att engagemanget beror på att unga har drabbats hårt den senaste tiden.
2 av 3
Stefan Lindborg (ung vänster) menar att engagemanget beror på att unga har drabbats hårt den senaste tiden. - Foto: pressbild
Demonstration på Sergels Torg.
3 av 3
Demonstration på Sergels Torg.

Desperation tvingar unga in i politiken

En ny studie visar att unga människor är mer engagerade politiskt. Nyheter24 söker svar på varför.  


Ungdomsstyrelsens rapport

I valet 2010 deltog rekordmånga förstagångsväljare, 79 procent, vilket är en ökning med 3 procentenheter mot valet 2006. Senaste valet innebar också en kraftig ökning av både invalda och nominerade 18–25-åringar. Bland resultaten ser man alltså både ett högre valdeltagande och en bättre representation av de unga i de styrande församlingarna. Läs mer här.

Ungas intresse för politik ökar. Det visar en ny studie från Ungdomsstyrelsen. Fler unga väljs till förtroendeupprag och unga röstar mer än tidigare. Nyheter24 kontaktade två politiska ungdomsförbund för att söka svar på varför detta sker just nu.

Ung vänsters nye ordförande Stefan Lindborg menar att det handlar om att unga människor har fått det sämre den senaste tiden:

– Om man vet något så är det att ungdomar har drabbats hårt på sistone. Man har sämre ekonomisk standard, man mår sämre och har en svår bostadssituation. De unga vill förändra sin situation. Marknaden är mycket otrygg för unga nu, det är vi som har ring och spring-jobben, säger Stefan Lindborg till Nyheter24

– Jag gick med i Ung vänster i samband med globalrättviserörelsen 1999, det fanns diskussion om viktiga frågor. Det handlar alltså inte bara om den egna situationen, det ena uteslutar inte det andra, säger Lindborg til Nyheter24.

CUF:s ordförande Hanna Wagenius tror att ungdomsförbunden lockar:

– Ungdomsförbunden vågar debattera mot varandra och är mindre likriktade än partierna. Ung politik är mer spännande helt enkelt.

Men varför ökar engagemanget just nu?

- Det har troligen med uppsvinget i valet att göra. Men förhoppningsvis handlar det också om att unga förstår hur mycket makt som ligger hos partierna och börjar engagera sig och ta makten i dem också, avslutar Wagenius till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.