Torsdag 22 Februari 2024
Hanna Wagenius (CUF), tror att unga har fattat partiernas makt.
1 av 3
Hanna Wagenius (CUF), tror att unga har fattat partiernas makt. - Foto: Eva Kopito
Stefan Lindborg (ung vänster) menar att engagemanget beror på att unga har drabbats hårt den senaste tiden.
2 av 3
Stefan Lindborg (ung vänster) menar att engagemanget beror på att unga har drabbats hårt den senaste tiden. - Foto: pressbild
Demonstration på Sergels Torg.
3 av 3
Demonstration på Sergels Torg.

Desperation tvingar unga in i politiken

En ny studie visar att unga människor är mer engagerade politiskt. Nyheter24 söker svar på varför.  


Ungdomsstyrelsens rapport

I valet 2010 deltog rekordmånga förstagångsväljare, 79 procent, vilket är en ökning med 3 procentenheter mot valet 2006. Senaste valet innebar också en kraftig ökning av både invalda och nominerade 18–25-åringar. Bland resultaten ser man alltså både ett högre valdeltagande och en bättre representation av de unga i de styrande församlingarna. Läs mer här.

Ungas intresse för politik ökar. Det visar en ny studie från Ungdomsstyrelsen. Fler unga väljs till förtroendeupprag och unga röstar mer än tidigare. Nyheter24 kontaktade två politiska ungdomsförbund för att söka svar på varför detta sker just nu.

Ung vänsters nye ordförande Stefan Lindborg menar att det handlar om att unga människor har fått det sämre den senaste tiden:

– Om man vet något så är det att ungdomar har drabbats hårt på sistone. Man har sämre ekonomisk standard, man mår sämre och har en svår bostadssituation. De unga vill förändra sin situation. Marknaden är mycket otrygg för unga nu, det är vi som har ring och spring-jobben, säger Stefan Lindborg till Nyheter24

– Jag gick med i Ung vänster i samband med globalrättviserörelsen 1999, det fanns diskussion om viktiga frågor. Det handlar alltså inte bara om den egna situationen, det ena uteslutar inte det andra, säger Lindborg til Nyheter24.

CUF:s ordförande Hanna Wagenius tror att ungdomsförbunden lockar:

– Ungdomsförbunden vågar debattera mot varandra och är mindre likriktade än partierna. Ung politik är mer spännande helt enkelt.

Men varför ökar engagemanget just nu?

- Det har troligen med uppsvinget i valet att göra. Men förhoppningsvis handlar det också om att unga förstår hur mycket makt som ligger hos partierna och börjar engagera sig och ta makten i dem också, avslutar Wagenius till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Andersson: Kristersson backar från vårdlöftet

Kristersson: Ska inte förhandla med Orbán

Fortsatt stöd till Ukraina och frågor om försvar och säkerhet dominerar när statsminister Ulf Kristersson (M) i dag träffar EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i separata möten i Bryssel.

Två avrättade på arena i Afghanistan

15 skott avfyrades – så var de dömda männens liv släckta. Tusentals afghaner bevittnade den offentliga avrättningen på en idrottsarena.

Godståg urspårat – stopp i nästan en vecka

Ett godståg spårade på onsdagskvällen ur vid Borlänge station, vilket Falu-Kuriren först rapporterade om.

Ny uppgörelse: Migrantcenter i Albanien

Albanien ska upprätta två center för migranter som räddats ur Medelhavets vågor – som ska skötas av Italien. Det omtvistade förslaget fick grönt ljus av Albaniens parlament i Tirana på torsdagen.

Elev till attack på tysk skola – flera skadade

Minst fyra elever har skadats i en knivattack på en gymnasieskola i Wuppertal-trakten i västra Tyskland, rapporterar Bild och andra tyska medier.