Toppen av Goldman Sachs huvudkontor i New York.
1 av 2
Toppen av Goldman Sachs huvudkontor i New York. - Foto: Mark Lennihan / AP
SEB:s Robert Bergqvist avfärdar Rastanis idéer som tokiga men menar att det finns en obetald nota för världens länder.
2 av 2
SEB:s Robert Bergqvist avfärdar Rastanis idéer som tokiga men menar att det finns en obetald nota för världens länder. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Aktiemäklaren fick BBC att tappa hakan - nu sågas han

Sa att Goldman Sachs styr världen och att han drömmer om en ny recession. Svenske experten avfärdar Alessio Rastani som tokig.


Blankning - så tjänar dem på krisen

Ett sätt att tjäna pengar på en ekonomisk kris, som också Robert Bergqvist tar upp, är så kallad blankning.

Det innebär att man lånar exempelvis aktier av ett institut, säljer dem på marknaden och köper sedan tillbaka dem när de sjunkit i värde - man har då gått med vinst.

Det är väldigt riskfyllt att göra detta som privatperson då man snabbt blir skuldsatt om aktien i stället stiger i värde.

En diskussion finns om att förbjuda denna typ av spekulation.

I ett försök att analysera läget i världsekonomin kallades aktiemäklaren Alessio Rastani in som expert. Under den tre minuter långa intervjun i BBC fick han journalisterna att tappa hakan.

Han sa bland annat att han varje kväll när han går och lägger sig drömmer om en ny recession, likt den på 30-talet. Detta eftersom människor enligt honom kan tjäna pengar även i en sån situation. Men svenska SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist håller inte med.

– Det finns inga vinnare på en recession eller en lågkonjunktur. Det leder bara till svagare tillväxt, lägre avkastning och en stor osäkerhet, säger SEB:s chefsekonom han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det här låter bara som tokiga idéer.

"Lätt att tro att det är bankerna som styr"

Rastani hävdar även i intervjun att regeringar inte styr världen - Goldman Sachs (en av världens ledande investmentbanker) styr.

– Det är lätt att tro att det är bankerna som styr men det är att göra det lite enkelt för sig. Det är allt från våra pensionsbolag till våra industrier som satsar pengar. Dessutom så tjänar en bank som mest när kurvorna pekar uppåt, säger Bergqvist.

"Det finns en nota där ute som inte är betald"

För att avsluta den kontroversiella BBC-intervjun kommer aktiemäklaren Alessio Rastani med beskedet att inom mindre än ett år kommer miljontals människor ha förlorat sina sparpengar.

– Det finns en nota där ute som inte är betald. Den kommer att behöva betalas av många aktörer ute i samhället och världen. Men man kan inte bedöma hur många eller hur mycket pengar det handlar om, säger Robert Bergqvist och fortsätter:

– Man kan väl hoppas att förlusterna fördelas över så många att de inte känns av hos lika många aktörer. Men det kommer att kosta.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.