Landstinget i Norrbotten har beslutat om att ge alla kvinnor under 26 år rätten till gratis p-piller.
1 av 3
Landstinget i Norrbotten har beslutat om att ge alla kvinnor under 26 år rätten till gratis p-piller. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX
I dag skiljer sig priset på preventivmedel stort åt beroende på var i landet man bor.
2 av 3
I dag skiljer sig priset på preventivmedel stort åt beroende på var i landet man bor. - Foto: SCANPIX
Något som riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) tycker är bra - men menar samtidigt att prissättningen inte går att påverka på riksdagsnivå.
3 av 3
Något som riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) tycker är bra - men menar samtidigt att prissättningen inte går att påverka på riksdagsnivå. - Foto: Riksdagen

Unga får gratis p-piller - men bara i vissa städer

Unga kvinnor i Norrbotten kommer från och med 1 januari att få gratis p-piller, medan unga i Västerbotten får betala 600 kronor per år.


Sverigebarometern

RFSU har börjat genomföra något som de kallar för Sverigebarometern; en rikstäckande granskning av Sveriges alla län och regioner. 2011 har de bland annat kartlagt hur skillnaderna ser ut i p-pillersubventionerna, vilka öppettider ungdomsmottagningarna har, abortstatistik och skillnader mellan möjligheten att sterilisera sig.

Kartläggningen visade på att länen skiljer sig stort åt gällande prisnivåerna på p-piller. I Västerbotten kan man få betala upp till 600 kronor per år medan man i Skåne kan få gratis p-piller.

Man har kunnat påvisa ett samband mellan gratis preventivmedel och antalet aborter, något som landstinget i Norrbotten tagit fasta på när man beslutat om att införa gratis p-piller, eftersom att antalet aborter i Norrbotten i förhållande till folkmängden är bland det största i landet. Det är bara Malmö och Stockholms län som ligger på samma höga nivå, skriver NSD.

Prisskillnaden för p-piller skiljer sig stort från landsting till landsting. I Norrbotten kommer kvinnor under 26 år från och med 1 januari 2011 att få gratis p-piller, medan det exempelvis i Västerbotten kostar 600 kronor per år.

– Det är mycket pengar för ungdomar som ofta inte har speciellt stark ekonomi, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros till Nyheter24.

Hon är positiv till att Norrbotten nu beslutat att ta bort kostnaden men anser att det är ett stort problem att prisskillnaderna är så stora beroende på var i landet man bor.

RFSU har sedan tidigare lämnat fram ett förslag till socialminister Göran Hägglund (KD) om att det ska tas fram en nationell handlingsplan för att motverka prisskillnaderna.

Som det är i dag så är det landstingen som själva beslutar om prissättningen. Riksdagsledamoten Anders Andersson, (KD) tycker att debatten är viktig, men vill i dagsläget inte ställa sig bakom någon handlingsplan.

– Jag tror att det är viktigt med en nationell debatt om vad vi ska uppnå, men varje landsting tar sitt beslut, så är det lagstiftat, säger han till Nyheter24.

Minskar antalet aborter

Kristdemokraterna har många gånger tagit upp frågan om hur man ska få ner antalet aborter. Gratis preventivmedel har tidigare visat sig fungera.

– I Norge införde man gratis preventivmedel och då kunde man se att aborterna minskade. Sedan började man ta betalt igen och då ökade antalet aborter, säger Ljungros på RFSU.

Kristdemokraten Anders Andersson håller med om att sänkta, eller obefintliga preventivkostnader kan leda till minskat antal ungdomsaborter. Han menar att man får följa upp utvecklingen i Norrbotten och utifrån det hoppas kunna påverka andra landsting att följa efter.

– De ska inte komma några pekpinnar från Stockholm. Det är bättre med öppna jämförelser mellan landstingen som tydliggör hur olika landsting resonerar och på så vis kunna påverka, säger han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!