Om du länkar något kul till dina kompisar på Facebook kan du stängas av i framtiden - om den nya lagen träder i kraft.
Om du länkar något kul till dina kompisar på Facebook kan du stängas av i framtiden - om den nya lagen träder i kraft. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

"Ny lag kan döda sociala medier"

Amerikansk lagstiftning ska få stopp på spridningen av upphovsrättsskyddat material - något som kan få oanade konsekvenser.


INTERNET. Lagen som kan spränga internet och döda ditt Facebookkonto. Så beskrivs ett nytt amerikanskt förslag som ska få stopp på spridningen av upphovsrättsskyddat material.

Något förenklat ska lagen förbjuda att man lägger upp material eller länkar till detsamma.

"Om dessa nya regler träder i kraft, då kommer i stort sett vad som helst att kunna släckas ned. Det kan räcka med att en sida på internet har en länk till en tidningsartikel – eller en länk till någon annan sida som länkar till något som är upphovsrättsskyddat – så kan den plockas ner eller blockeras", skriver Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, "HAX", i ett inlägg.

"Lagen går ut på att spränga internet"

Enligt honom kan det räcka med att man i ett eget Youtubeklipp sjunger en sång som man själv inte skrivit för att sajten ska tvingas plocka bort det och stänga kontot.

"Vad lagen i princip går ut på är att spränga sönder internet och bygga ett nöjesfält med låsta portar ovanpå", skriver journalisten Kjell Häglund i en krönika i tidningen Journalisten.

Lagen, som går under namnet Protect IP Act men även Stop Online Piracy Act, har egentligen redan klubbats igenom i senaten men tillfälligt stoppats av en ensam senator.

HAX
/
/
Lag
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!