En av tio av de anställda på Wall Street är troligtvis psykopater.
1 av 4
En av tio av de anställda på Wall Street är troligtvis psykopater. - Foto: Dario Cantatore/AP/Scanpix
Börsmäklare har samma personliga egenskaper som psykopater.
2 av 4
Börsmäklare har samma personliga egenskaper som psykopater. - Foto: Jin Lee/AP/Scanpix
Flera anställda har drabbats av alkholism.
3 av 4
Flera anställda har drabbats av alkholism. - Foto: Richard Drew/AP/Scanpix
Christian Bale i rollen som Patrick Bateman - en Wall street-psykopat.
4 av 4
Christian Bale i rollen som Patrick Bateman - en Wall street-psykopat.

En av tio är psykopater på Wall Street

En undersökning visar att flera börsmäklare har liknande egenskaper som psykopater har.


Egenskaper hos en psykopat

En psykopat är väl medveten om att föra sig rätt, vara trevlig och att inge ett gott intryck - det ingår i störningen. Uppförandet kan dock vara teatraliskt, personen kan uttrycka uppfattningar om sin egna förträfflighet, simulera känslor som anses passande, allt i syfte att manipulera för att uppnå vissa personliga målsättningar.

En person med psykopatisk störning har som regel svårt att förstå nyansskillnader i känslor, till exempel skillnaden mellan sexuell attraktion och äkta kärlek. I kombination med detta har psykopater ofta drag av impulskontrollstörningar samt saknar tålamod; de söker sig till äventyr och beter sig ansvarslöst.

American psycho:

Christian Bale spelade Patrick Bateman, en psykopat som mördar en konkurrent för att han hade ett snyggare visitkort.

Bateman har en privilegierad bakgrund och har studerat vid Harvard. Han är anställd vid firman Pierce & Pierce på Wall Street i New York och bor i en exklusiv lägenhet på Manhattan. Han upprätthåller ett perfekt yttre och döljer sin andra personlighet som seriemördare.

(Källa: Wikipedia)
 

Jounalisten Sherree DeCovny har sammanställt psykologers studier och allt visar på att den ekonomiska marknaden är en bra plattform för psykopater. DeCovnys teori är att en av tio anställda på Wall Street är psykopater.

- En psykopat kan vara en perfekt kandidat som anställd inom ekonomibranschen. Yrken som VD, manager och medarbetare passar deras destruktiva karaktär och gör den nästan osynlig, skiver DeCovny till CFA publications uppger The Huffington Post.

En studie där 28 börsmäklare deltog visade att börsmäklare är betydligt mer tävlingsinriktade än andra och villiga att orsaka skada till andra tävlande om de anser att det ger dem en fördel.

Det tävlingsinriktade beteendet passar bra hos börsmäklare på Wall Street, där stora spel kan ge stora vinster. Men hos en psykopat lockar inte vinsterna, det är spelet och ruset av endrofiner som är höjdpunkten.

Det är knappast den första gången som mentalsjukdomar förknippas med vissa egenskaper för att uppnå professionell framgång. Flera psykologer har länge hävdat att de personliga egenskaper som finns hos framgångsrika politiker eller börsmäklare liknar de egenskaper som finns hos psykopater.

En tidigare studie visar samtidigt att den extremt höga pressen hos anställda på Wall Street påverkar den mentala hälsan. Flera yngre anställda har drabbats av alkholism, sömnlöshet, ätstörningar och andra stressrelaterade problem inom bara några års arbete. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
USA
/