Onsdag 18 Maj
Stockholm

Dam rånades på 148 000 kr av pojkar

Gärningsmännen blev dock av med pengarna några timmar senare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i maj förra året en 15-årig och en 13-årig pojke ryckte åt sig en väska från en 80-årig dam utanför vårdcentralen i Solna. När hon kom ut genom dörrarna med sin rullator sprang den ena pojken upp bakifrån och tog tag i hennes väska. När den 80-åriga kvinnan gjorde motstånd knuffades hon och hennes rullator omkull av pojkarna. I samband med fallet slog hon ansiktet och spräckte läppen.

– Det var hemskt. Jag var chockad, arg och ledsen. Allt på samma gång, berättar hon.

I väskan låg ett kuvert med 148.000 kronor som hon skulle sätta in på banken. Detta var nog en stor överaskning för tonåringarna och man antar att de inte ville ha så mycket pengar på sig. De lindade in kuvertet i en tröja och gömde det under en buske. Men när polisen kom till brottsplatsen ett par timmar senare lyckades man med en hundpatrull hitta pengarna.

– Det var ju oerhört glädjande, säger den drabbade kvinnan om när hon fick beskedet.

Alla pengar låg kvar i kuvertet och kunde återlämnas. Tröjan som kuvertet varit inlindad i skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. Dna registrerades men kunde inte matchas i registret.

Dock så greps 15-åringen i januari för en annan väskryckning i Roslagen. Efter dna-prover kunde man konstatera att han med största sannolikhet har varit inblandad i Solnarånet. Pojken togs in till förhör och erkände för att sedan peka ut sin 13-årige kamrat. Om ett par veckor väntas åtal väckas mot den 15-åringen för rånet och ytterligare fyra stölder. Den stora summan pengar gör inte brottet grövre i sig.

– Nej, det är användandet av våld som gör att den första väskryckningen betecknas som rån i stället för stöld, säger Patrik Nuss, polisassistent hos Västerortspolisen till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela