Dam rånades på 148 000 kr av pojkar

Gärningsmännen blev dock av med pengarna några timmar senare.


Det var i maj förra året en 15-årig och en 13-årig pojke ryckte åt sig en väska från en 80-årig dam utanför vårdcentralen i Solna. När hon kom ut genom dörrarna med sin rullator sprang den ena pojken upp bakifrån och tog tag i hennes väska. När den 80-åriga kvinnan gjorde motstånd knuffades hon och hennes rullator omkull av pojkarna. I samband med fallet slog hon ansiktet och spräckte läppen.

– Det var hemskt. Jag var chockad, arg och ledsen. Allt på samma gång, berättar hon.

I väskan låg ett kuvert med 148.000 kronor som hon skulle sätta in på banken. Detta var nog en stor överaskning för tonåringarna och man antar att de inte ville ha så mycket pengar på sig. De lindade in kuvertet i en tröja och gömde det under en buske. Men när polisen kom till brottsplatsen ett par timmar senare lyckades man med en hundpatrull hitta pengarna.

– Det var ju oerhört glädjande, säger den drabbade kvinnan om när hon fick beskedet.

Alla pengar låg kvar i kuvertet och kunde återlämnas. Tröjan som kuvertet varit inlindad i skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. Dna registrerades men kunde inte matchas i registret.

Dock så greps 15-åringen i januari för en annan väskryckning i Roslagen. Efter dna-prover kunde man konstatera att han med största sannolikhet har varit inblandad i Solnarånet. Pojken togs in till förhör och erkände för att sedan peka ut sin 13-årige kamrat. Om ett par veckor väntas åtal väckas mot den 15-åringen för rånet och ytterligare fyra stölder. Den stora summan pengar gör inte brottet grövre i sig.

– Nej, det är användandet av våld som gör att den första väskryckningen betecknas som rån i stället för stöld, säger Patrik Nuss, polisassistent hos Västerortspolisen till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.