Tisdag 20 Apr
Stockholm

Alkohol - nu även för dig som är gravid eller tonåring?

Mattias Svensson tycker det snarare är bra om nyblivna mammor slipper ha dåligt samvete för att de tar ett glas vin.
1 av 5
Mattias Svensson tycker det snarare är bra om nyblivna mammor slipper ha dåligt samvete för att de tar ett glas vin. Foto: Teodor Koistinen
IOGT-NTO:s ordförande menar att studierna kan tas som en ursäkt av människor som redan har problem - och därmed öka drickandet.
2 av 5
IOGT-NTO:s ordförande menar att studierna kan tas som en ursäkt av människor som redan har problem - och därmed öka drickandet. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
En annan studie visar att ungdomar som dricker mycket inte nödvändigtvis behöver få problem senare i livet - tvärtemot tidigare forskning.
3 av 5
En annan studie visar att ungdomar som dricker mycket inte nödvändigtvis behöver få problem senare i livet - tvärtemot tidigare forskning. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Meningarna går isär om vad de nya studierna kan innebära - och om konsekvenserna är bra eller dåliga.
4 av 5
Meningarna går isär om vad de nya studierna kan innebära - och om konsekvenserna är bra eller dåliga. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Ett glas vin till maten? Inga problem om du är gravid enligt en ny studie.
5 av 5
Ett glas vin till maten? Inga problem om du är gravid enligt en ny studie. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

En ny studie visar att foster inte skadas av ett glas om dagen - en annan att tonåringar som dricker mycket inte nödvändigtvis fortsätter dricka mycket senare i livet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tonåringsstudien

Undersökningen har gjorts med 1 800 norrmän av norska alkoholinstitutet och två forskare (en norsk och en svensk). I början på 90-talet fick personerna, som då var 14-17 år, svara på frågor om hur de drack sig fulla. 2005 fick de berätta igen när de fyllt 27-30 år.

Två av tre som drack sig fulla minst en gång i veckan i tonåren hade sen en måttlig och ganska riskfri alkoholkonsumtion. De som drack för mycket som 27-åringar tillhörde i stället ofta den stora gruppen tonåringar som druckit lite eller helt avstått från alkohol.

SVERIGE. Alkoholintag och graviditet är ett ständigt omdebatterat ämne. En ny dansk studie slänger nu in en ny brandfackla i diskussionerna genom att hävda att ett glas vin om dagen inte alls skadar fostret, skriver Daily Mail.

Nu oroas nykterhetsrörelsen av att det kan leda till missbruk bland fler mammor.

– Det finns forskning som visar att det är bäst att undvika alkohol helt men för kvinnor som har problem med sitt drickande kan det här tas som en ursäkt, säger Anna Carlstedt, ordförande för organisationen IOGT-NTO, till Nyheter24.

Mattias Svensson, liberal debattör och redaktör på magasinet Neo, tror också att studier likt denna kan leda till att fler dricker - men drar inte alls samma slutsats av det.

– Det behöver inte vara något dåligt. Att gravida och nyblivna mammor som tar ett glas vin slipper ha dåligt samvete, det är en bra grej, säger han till Nyheter24.

Svensson menar att man felaktigt hellre varnar en gång extra just när det gäller alkohol och graviditet.

– Det är en vanlig uppfattning inom folkhälsoområdet att man inte ska säga sanningen, särskilt inte till kvinnor. Det är bara ett par år sedan man ändrade rekommendationen för amning fast det inte finns några bevis för att alkoholen kan påverka bröstmjölken, säger han.

Unga som dricker behöver inte få problem senare

Samtidigt visar en svensk-norsk studie som presenteras i Dagens Nyheter att tonåringar som dricker mycket inte löper större risk att utveckla ett missbruk när de blir äldre - tvärtemot tidigare forskning. Anna Carlstedt på IOGT-NTO tycker att man även måste se riskerna på kort sikt.

– Färre dricker men de som gör det dricker mer. Även om de inte löper större risk att utveckla alkoholism senare så har de ju problem nu, säger hon.

"Drickande hör ungdomen till"

Mattias Svensson skrev rapporten "Alkoholen - en lyckad svensk liberalisering" för Timbro så sent som i maj, där han konstaterar att man varken kan se att våld eller alkoholrelaterad dödlighet ökat trots att man avskaffat många restriktioner.

Han ser inga större problem med att ungdomar dricker eller att det skulle ha något samband med eventuella missbruk senare i livet.

– Drickande är något som hör ungdomen till. Man är så förtjust att hitta inkörsportar hela tiden. De flesta dricker mer när de är unga, det betyder inte att man får problem senare, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela