Först skulle Assi Azars film visas på Stockholm Pride, sen stoppades den.
1 av 2
Först skulle Assi Azars film visas på Stockholm Pride, sen stoppades den. - Foto: Johan Augustin
Men nu ska den trots allt visas ändå.
2 av 2
Men nu ska den trots allt visas ändå. - Foto: Johan Augustin

Hans film stoppades av Pridefestivalen

Först stoppades han film men nu ska den visas under Pridefestivalen. Nyheter24 har fått ett snack med Assi Azar, en av Israels största tv-stjärnor.


Assi Azar
Assi Azar är 33 år och bor i Tel Aviv. Han har lett Big Brother i hemlandet i 4,5 säsonger och ligger bakom en romantisk teveserie som ska börja spelas in i november.

Assi Azar och hans familj är judar men inte troende. Kort efter att han kom ut som homosexuell började han arbetet med dokumentären "Mom, Dad, I Have Something To Tell You", som visas under Stockholm Pride på onsdagen, där Assi även kommer att svara på frågor i anslutning till filmen.
Assi Azar är ett välkänt ansikte hemma i Tel Aviv, och i Israel vet de flesta vem han är, eftersom han leder det mest sedda teveprogrammet Big Brother. Pride Stockholm bjöd in Azar till festivalen för att hans första film "Mom, Dad, I Have Something To Tell You"skulle visas. Sedan ändrade man sig och sa att "det skulle innebära en stor säkerhetsrisk att visa den".

– Efter explosionen i Bulgarien mot israelerna nyligen, blev alla nervösa och tänkte på säkerhetsaspekten – men efter att Pride fått påtryckningar från olika håll ändrade man sig igen, och filmen ska nu visas, berättar en glad Assi Azar som just har anlänt till Stockholm, när Nyheter24 träffar honom.

Filmen, som handlar om hur det är att komma ut som gay och lesbisk i Israel, är hans första, varar i cirka 45 minuter och är gjord som en dokumentär.. Han har precis varit på en USA-filmturné där den mottogs med öppna armar av alla som såg den.

Assi Azar som nu är 33 år, kom själv ut inför sina föräldrar när han var 24 och ett år senare även officiellt. Han visste redan som ung att han var gay men vågade inte riktigt komma ut som tonåring.

– När jag och pappa kollade på teve, jag var väl runt tio, så var det homosexuella på teven och pappa svor åt dem – då tänkte jag att jag aldrig ska komma ut.

Men han ändrade sig:

– Det var lätt för mina föräldar att svära åt andra "gays" utanför hemmet, men när det handlade om någon innanför deras egna väggar stödde de mig fullt ut.

Assi Azars stöttar numera andra föräldrar som har sett filmen och har barn som är homosexuella.

– Filmen fungerade som ett sista steg i deras process att acceptera mig, och jag ger kopior av filmen till föräldrar vars barn är gay – för att de förhoppningsvis ska agera på samma sätt som mina föräldrar har gjort, säger Assi Azar.

Har du eller dina föräldrar någonsin blivit hotade?


– Jag har fått höra någon kommentar som "jävla bög" och min mamma fick några konstiga telefonsamtal efter att jag kommit ut i tidningarna, men annars inget allvarligt.

Assi Azar och hans familj bor i "Mellanösterns gay-huvudstad" som Tel Aviv kallas av många, och han kan inte tänka sig att bo någon annanstans på ett bra tag.

– Mina grannar är bögar, killar går och håller hand på gatan – vi lever i ett sådant öppet samhälle, det kan inte bli bättre. 

När det gäller hans roll inom media vill han ha full kontroll på sitt eget vis.

– Jag ser det som att jag är del av en ny era inom media där jag kan styra den och inte tvärtom. Jag är öppen med vem jag är genom sociala medier som Twitter och Facebook.

Big Brother har inte det mest rumsrena ryktet i Sverige och i andra länder, hur är det i Israel?


– Det är vårt mest populära teveprogram och har gjort mig till den jag är idag. Det är inte "trashy" som i andra länder, utan tar faktiskt upp samhällsproblem som till exempel Israel Palestina-konflikten.

Hur ställer du dig själv till den konflikten?


– Jag har arabiska kompisar och har dejtat en arabisk kille. Men visst har jag kämpat mot mina fördomar; varje dag får man inpräntat att "araberna kommer döda dig" på teve. Men sedan inser du att så är inte fallet, utan de flesta av dem vill faktiskt ha fred.

Just nu är Assi Azar singel sedan det tog slut med pojkvännen som var irländare.

– Jag gillar européer, innan honom var jag ihop med en polack och tidigare med en bulgar. Jag antar att jag vill komma bort från mitt eget utseende med de jag är ihop med, ha ha.

En uppföljning till hans film kan bli aktuellt så småningom, och "då ska jag följa någon som är i garderoben och genom hela processen med att komma ut".

Att själv slå sig till ro och skaffa barn ser han fram emot längre fram.

– Ja, när Israel har det bättre ekonomiskt ställt än just nu och när jag kan lita på våra ledare och på regeringen, för det kan jag inte nu. Just nu vill jag inte föda upp ett barn där.

Han har dock redan planerat hur det ska gå till att skaffa barn.

– Min tjejkompis kommer bli inseminerad med mina spermier, så ska vi göra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.