Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat.
Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat. - Foto: Nyheter24

"Den åtalade dj:n borde tackas – inte straffas"

I dag inleds rättegången mot en dj i Göteborg som fildelat ett Beyoncé-album. Ung Pirats ordförande Gustav Nipe skriver om varför hans förbund vill se en total avkriminalisering av fildelning.


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

I dag står en svensk dj åtalad vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för att ha fildelat Beyoncé Knowles outgivna album "4" med Bittorrent-teknik. Straffskalan för detta brott går från böter till fängelse i två år.

Ovanpå detta har skivbolaget Sony Music Entertainment AB stämt den åtalade på 1,5 miljoner kronor för fildelningen. Albumet innehåller tolv stycken låtar. Enligt Sonys beräkningar så betyder det att varje låt skulle vara värd 125 000 kronor, en helt galet stor siffra för en fil. Värt att notera är ett dj:n har delat med sig av musiken helt utan vinstintresse, han har alltså inte tjänat några pengar på sitt agerande.

Om tingsrätten gillar skivbolagets skadeståndsanspråk så skulle det förstås vara helt förödande för den åtalade. Det är en fullständigt vansinnig siffra för att endast ha delat med sig av några filer.

Det börjar bli allt mer uppenbart att dagens upphovsrättslagstiftning är i otakt med tiden. En av de byggstenar som det mänskliga sociala livet vilar på är driften att dela med sig, och upphovsrätten hämmar detta. Frågan är om den kan räddas, eller om vi måste skrota upphovsrätten helt?

Visst finns det positiva egenskaper med den, som att skaparen har rätt att få erkännande för sitt verk. För en del kommersiell spridning kan det vara praktiskt om det råder någon form av reglering. Dock håller dagens upphovsrättsliga paradigm på att helt rasera allt förtroende som finns för immaterialrätten som idé.  Den enda framkomliga vägen framåt om man på allvar vill rädda upphovsrätten är radikala reformer.

Vi unga pirater vill se en total avkriminalisering av fildelning, så länge verksamheten sker på en icke-kommersiell grund.

I grund och botten handlar fildelningsdebatten om olika världar. I vår piratvärld är kopiering och spridande av kultur och kunskap en fullkomligt naturlig del av våra liv. Att dela en musikfil är för oss samma sak som att bjuda hem en kompis för att lyssna på vår musiksamling. All digital kommunikation bygger på just kopiering av ettor och nollor. Att använda digitala verktyg är att ständigt utföra en kopieringsprocess.

I den motsatta världen, hos anti-piraterna, förväntas vi öppna plånboken så fort vi ska använda internet. All kultur, menar vi, kan inte omfattas av monopol. Kulturen är allmängods som inte kan låsas in när den väl publicerats. Det är här fildelningsstriden står, om vem som ska äga och kontrollera den gemensamma digitala kulturen. För oss pirater är svaret enkelt, varken kultur en kunskap kan ägas.

Den åtalade dj:n i Göteborg borde tackas i stället för att straffas. Samhället borde belöna honom för hans goda gärning, men i tingsrätten riskerar han ett orimligt miljonskadestånd. Dj:n har gjort en viktig kulturgärning, delat med sig av musik som han tycker är bra till sina medmänniskor. Alla blir rikare av att dela med sig.

Gustav Nipe
Ordförande Ung Pirat

Fotnot: Rättegången mot den åtalade dj:n inleds klockan 10.00 på måndagen vid Göteborgs tingsrätt.

/
/
DJ
/
tal
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!