Lördag 4 Dec
Stockholm

SD, Albornoz och Postkodlotteriet – här är veckans facepalm

Vad har fått oss att skämmas?
1 av 4
Vad har fått oss att skämmas?. Foto: Montage
Postkodlotteriets tweet.
2 av 4
Postkodlotteriets tweet. Foto: Faksimil Twitter
Miiko Albornoz.
3 av 4
Miiko Albornoz. Foto: TT
SD:s pressmeddelande – två och en halv timme in i framtiden.
4 av 4
SD:s pressmeddelande – två och en halv timme in i framtiden. Foto: Faksimil

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 50:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. SD:s pressavdelning

Det här kanske inte hade platsat på den här listan om inte Sverigedemokraterna haft en ganska stressig vecka, generellt sett. Företrädare som hatar på Avpixlat, stabschefer som kallar de egna för "bonnläppar" – det är klart att alla då kan göra misstag.

På torsdagen tryckte någon av medarbetarna lite för snabbt. Ett pressmeddelande skickades ut till samtliga Sveriges medier om att SD:s skattepolitik vunnit i riksdagen. Två timmar innan omröstningen hölls.

Mejlet var komplett med flertalet kommentarer från partiledaren Jimmie Åkesson.

Tur för SD att Alliansregeringen till slut föll med tre rösters marginal.

2. Albornoz till landslaget

Så kom det till slut, stunden som de flesta motvilligt väntat på en längre tid. Malmö FF:s sexbrottsdömde högerback Miiko Albornoz blev uttagen till A-landslaget. Det kanske inte kommer som någon överraskning efter att Alexander Gerndt togs ut till VM-kvalet, men ändå.

Att vara landslagsspelare är att vara förebild. Det är ett hedersuppdrag, inget jobb. När man dömts för sexuellt utnyttjande av barn måste det krävas mer än någon snyftartikel här och något samtal där innan man kan anses vara den där förebilden igen.

Precis som vanligt har Sverige ett fotbollförbund som bara går på sportsliga grunder – inget annat räknas. Hur grovt brott skulle Zlatan behöva begå för att stängas av? Jag vill inte ens veta. "Klart grabben ska lira boll!"

Gråhåriga gubbar i slips styr svensk fotboll (och världen). Resultatet blir därefter. Och som om det inte var nog – att den här reklamen återfinns på SvFF:s hemsida just nu är lite för vältajmat...


1. Postkodlotteriet – din obekväma Twitterkompis

Det här är en lite invecklad historia som kräver sin förklaring, men den är också fantastisk.

I måndags diskuterade vänsterdebattören Nabila Abdul Fattah och några till hur integrationsminister Erik Ullenhag valt att fokusera på postkoder i stället för klass när han talat om skillnader i samhället. En bit in konversationen skrev någon:

"Lite som postkodlotteriet alltså. Man kan vinna på det oxå".

"Ja, kolla på Zlatan. Vilken vinstlott!", svarade någon annan.

Då hände det. De såg sin chans:

Aj. AJ.

Reaktionerna var som väntat starka från de inblandade i Twitterkonversationen. Dags för ursäkterna:


Samtidigt på Postkodlotteriets kontor: "Skicka länken till vårt välgörenhetsarbete! NU!"

 

Och så några till ursäkter på det:
  

Det här är exakt vad som händer när företag ska "arbeta aktivt med sociala medier". Eller som Abdul Fattah själv beskrev det: "De hoppade in som en flodhäst i en barnpool".

Kommentera
Kopiera länk
Dela