Vad har fått oss att skämmas?
1 av 4
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Montage / AP / TT
Justice for the 96.
2 av 4
Justice for the 96. - Foto: AP / TT
Vaginaglassen.
3 av 4
Vaginaglassen. - Foto: Montage
Klocktornet ska byggas upp igen.
4 av 4
Klocktornet ska byggas upp igen. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vaginaglass, klocktorn och Hillsborough – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 14:


Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. 

Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. April, april

"Först penisglassen – här är vaginaglassen" var inte på riktigt. Trots att både personen som laddat upp bilden, intervjuobjektet och tobaksaffären var verkliga. Trots det verkar väldigt många ha gått på Nyheter24:s aprilskämt.

Den låg under första april bland de mest delade artiklarna på sajten socialanyheter.se, och kom till slut upp i exempelvis 1 100 "rekommendera" på Facebook. Dessutom lyftes "nyheten" i P3 Morgonpasset dagen efter.

Vi kan uppenbarligen lura dig vart vi vill.

2. "Riv det! Eller vänta..."

I februari revs det klocktorn som fanns vid Norra station i Stockholm. Nu har Moderaterna, som beslutade om rivningen, bestämt att tornet ska återuppföras.

– Jag vet att många blev ledsna när klocktornet revs och vi kommer därför att bygga upp klocktornet för att markera Norra Stationsområdets historia. Jag hoppas att det kommer att vara en kulturhistorisk symbol även för den nya stadsdelen Hagastaden, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), till Dagens Nyheter.

Kostnaden för att inte kunna bestämma sig? 11,7 miljoner skattekronor.

1. Justice for the 96

Det har funnits många anledningar till att vilja gömma sig från omvärlden ett tag, i kölvattnet av det tragiska dödsfallet i Helsingborg. 

Det hade kunnat vara den parodi på debatt som bjöds på i SVT:s program i samma namn. Det hade kunnat vara att SHL sa nej till att genomföra en tyst minut för dödsoffret i slutspelsmatcherna samma vecka.

Men värst av allt var nog ändå ett inslag i SVT:s Aktuellt (09:00 in i klippet).

"Men ingen annanstans har samhällets kamp mot fotbollshuliganismen gått så långt som i England. Händelsen på Hillsboroughstadion 1989 där 96 personer dog ledde till att England i dag har Europas strängaste lagstiftning mot fotbollsrelaterad brottslighet", löd speakertexten samtidigt som bilder från katastrofen visades upp.

SVT kopplade alltså samman Hillsborough med huliganism. De spred därmed också lögnerna som tabloiden The Sun publicerade dagen efter katastrofen. I september 2012 kom det till slut fram, det som alla vetat. Det var polisen och arrangemanget som låg bakom dödsfallen. Inga beväpnade huliganer. Inga slagsmål.

Sveriges Television bidrog därigenom med att åsamka samma skada mot dödsoffrens familjer som de tvingats stå ut med i 23 år – innan sanningen till slut kom fram.

Det spelar verkligen ingen roll att SVT sedan gick ut med en kort rättelse i ett Facebookinlägg. Skadan var redan skedd, och den var förödande. Vem kommer ihåg en rättelse? Uppenbarligen inte SVT i alla fall.

/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!