Vad har fått oss att skämmas?
1 av 3
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Montage
Intervjun i Journalisten.
2 av 3
Intervjun i Journalisten. - Foto: Faksimil Journalisten.se
Riksdagens utredningstjänst fick titta närmare på chemtrails, på uppdrag av Jan Lindholm (MP).
3 av 3
Riksdagens utredningstjänst fick titta närmare på chemtrails, på uppdrag av Jan Lindholm (MP).

Guldtuben, Miljöpartiet och Journalisten – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 16:


3. "Youtube-eliten"

I tisdags var det dags för den svenska Youtubegalan Guldtuben där videobloggare och andra prisas för det slit de lägger ned på sina Youtubekanaler.

Expressen var en av de medier som var på plats för att bevaka galan och de gjorde det med sedvanligt mingel. Här ser vi exempelvis några bilder på den så kallade "Youtube-eliten".


Fast vänta nu?
Edward Blom? Laila Bagge? Tony Irving?!

Expressen lyckades på uppslaget inte hitta en enda av de som faktiskt var nominerade under kvällen, som P3-programledaren Emanuel Karlsten påpekade på Facebook.

Gammelmedia tuffar vidare.

2. Miljöpartiet x 2

Det har inte varit någon rolig vecka på partihögkvarteret vid Slussen kan man anta. Först gick språkröret Åsa Romson ut och förklarade krig mot anonyma bloggar i en intervju med Sveriges Radio.

När alla (inte bara Piratpartiet, som det brukar vara) gick till motattack valde MP att backa på det ena sättet efter det andra. Frågan är om något fungerade och hur partiet ens tänkte från början.

Det slutade dock inte där, för på onsdagen var det dags att dra fram en riktigt gammal avdankad foliehatt – den om chemtrails. Den miljöpartistiske riksdagsmannen Jan Lindholm har alltså använt skattepengar för att utreda huruvida en av världens mest kända konspirationsteorier är på riktigt.

Frågan är vem som kan utreda om Lindholm och riksdagskollegorna egentligen är utomjordiska ödlor som tagit mänsklig form?

1. Journalisten

Det började med en intervju. Det slutade med krav på chefredaktörens avgång. Svenska Journalistförbundets medlemstidning Journalisten har haft en vecka där de i artikel efter artikel normaliserat den antimuslimska och främlingsfientliga "tidningen" Dispatch International.

Intervjun med "fotografen och krönikören" tillika det välkända nättrollet Roger "Salle" Sahlström (vi ses i kommentarsfältet här nedanför, som vanligt) handlade om att han blivit hotad av "vänsterextremister". Och visst är det något att uppmärksamma – men inte med frågor som dessa:

"Dispatch International är ju en minst sagt kontroversiell tidning – vad är det du tycker är bra med den?"

Det var dock bara början – för dagen efter publicerade Journalisten en debattartikel av Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist. Hon frågade sig bland annat om "våldsvänstern" ska godkänna alla journalister.

Sedan kom Journalistens chefredaktör Helena Gierttas försvar, i ett blogginlägg. Ett inlägg som inleddes så här:

"Den tredje maj är det Pressfrihetens dag. Då brukar vi uppmärksamma bristen på pressfrihet i länder som Eritrea, Etiopien, Nordkorea, Jemen.    

Det är länder som är sämst i världen på pressfrihet. Sverige placerar sig i toppskiktet. Det är något att vara stolt över.

Pressfrihet betyder bland annat att åsikter som jag, du, staten etc inte delar också ska kunna framföras. Det här är självklara grundprinciper som alla i Sverige delar."

Och sedan kopplar hon alltså detta till sitt försvar av varför hennes tidning väljer att normalisera rasism och islamofobi.

Ett sanslöst haveri.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!