Esra ringde upp hataren: "blev ledsen och började gråta"

- 20/07/2014, 17:49

Esra Hacimehmet fick ett hat-sms och beslutade sig för att konfrontera mannen som skrivit. Det två timmar långa samtalet, som resulterade i ett väldigt delat Facebookinlägg, blev känslomässigt, med såväl tårar som försoning.

Esra Hacimehmet, 23, är språkrör för Grön ungdom i Uppsala. Som hätsk debattör är hon van med näthat, sms och samtal. Det senaste exemplet kom efter ett tal på en demonstration med anledning av händelserna i Israel och Palestina. 

Esra, som står på Palestinas sida, talade om kärlek och om att det är Israel som måste ta steget för att frigöra Palestina från ockupationen. 

Många blev provocerade, och en man i 30-årsåldern skickade i veckan ett hatiskt meddelande.

– Han skickade sms från sitt vanliga nummer. Jag tror inte att han tänkte på det i stundens hetta, så jag skrev och sa: "du vet väl att jag kan se vem det är som skriver". Då började han hota med vad som skulle hända om jag polisanmälde och så vidare, säger Esra Hacimehmet till Nyheter24.

Ringde upp

Esra, som beskriver sig själv som en känslomänniska som ibland agerar impulsartat, valde att konfrontera hataren. 

– Jag ringde upp honom, och han blev förvånad över den responsen. Jag var ganska öppen och frågade varför han var arg helt enkelt. Vi pratade om Israel-Palestina-konflikten och jag, som har läst väldigt mycket om ämnet, berättade saker om området. Han berättade om hur dåligt han mått och pratade om sin uppväxt, att han blivit illa behandlad av invandrare och att hans fru nyligen varit otrogen med en person som han kallade "invandrare", säger hon och fortsätter:

– Så kom vi in på att jag är muslim, jag pratade om min familj och hur jobbigt det varit för oss ibland. Han förstod och blev upprörd när jag berättade historier om hur min familj stundtals behandlats. Jag förklarade att vi inte kan sparka på våra gemensamma grannar utan måste rikta ilskan åt annat håll och sparka uppåt. 

Skrev Facebookinlägg

Under torsdagen valde Esra att dela med sig av sin upplevelse på Facebook. Hennes berättelse om samtalet, tårarna och de båda personernas bakgrund har i skrivande stund delats över 1 600 gånger. Närmare 6 000 personer har gillat inlägget, och ett hundratal kommentarer har strömmat in.  

Mannen som skickade meddelandet, som vill vara anonym, har fortsatt höra av sig. De två personerna har haft kontakt ett antal gånger under veckan, och tonen har blivit allt trevligare.

– Han har skrivit sms och förklarat hur skönt det känns nu, och han verkar glad över att mitt Facebookinlägg har blivit en sån stor grej. Han skrev och berättade om att han träffat på några kvinnor med slöja i affären, men att han till skillnad från tidigare inte blivit arg utan glad och funderat på vårt samtal, säger Esra Hacimehmet.

"Van vid hat"

Som representant för Grön Ungdom syns och hörs Esra ofta i den offentliga debatten. Hon är van med hat, hot och försök till smutskastning. Nästan uteslutande är det unga män som skriver.

– Förra året, när jag deltog i mycket diskussioner i sociala medier, var det många som hörde av sig. Det brukar alltid vara samma typ av hot från samma grupp människor. Ofta är det unga, eller lite äldre män som är sura och hotar med våldtäkt, kallar mig "muslimjävel", "hora" eller "jävla invandrare", säger hon och fortsätter:

– Det spelar liksom ingen roll om jag skriver om Israel-Palestina, feminism eller godis. Hatet ser alltid likadant ut. De som skriver och hotar mår inte bra, det finns ingen som mår bra av att kalla människor sådana saker. 

Ett samhällsproblem

Näthat, otrevliga sms och telefonsamtal har uppmärksammats mycket under de senaste åren, och blivit ett stort problem i samband med att den digitala utvecklingen successivt sköljt över oss likt en våg. Människor som inte känner sig hörda får sällan utrymme att visa känslor, menar Esra.

– Det är alltid bra att människor får prata av sig. I samhället tillåts man sällan att ge utlopp för sina känslor, oavsett om det är hat eller kärlek. Hade vi haft mer känslor så hade vi också haft mer empati. Jag brukar säga att människor tänker för mycket och känner för lite, säger hon.

Det är inte första gången hon ringer upp en person som hatat henne, och vissa gånger har det slutat illa. 

– Jag har ringt upp folk tidigare och då har det inte gått lika bra. Jag hoppas inte att andra som blir hatade känner press att ringa upp nu. Det ligger inte på de som blir hatade att ta tag i problemen.

"Kommer svara" 

Just den här historien verkar ha slutat förhållandevis lyckligt. Nu tror Esra att hon kommer fortsätta ha kontakt med mannen som från början kontaktade henne med en hatisk agenda. 

– Ja, det tror jag. Det var intressant, speciellt för mig. Så länge som han fortsätter att höra av sig så kommer jag att svara. 

LÄS MER:

Här tar elitbloggarna ställning mot näthatet

14-åriga Hannah hängde sig på grund av näthat