Åke Holm och hans son Jakob, som fick honom att starta jämlikhetsprojektet "Fruktkampen".
Åke Holm och hans son Jakob, som fick honom att starta jämlikhetsprojektet "Fruktkampen". - Foto: Privat / TT Bild

Åke kämpar för pojken som aldrig har med sig frukt på fruktstunden

Allt började med att Åke Holms son kom hem från förskolan och berättade om en av hans klasskamrater som aldrig hade frukt med sig på fruktstunden. Det sådde fröet till "Fruktkampen".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
"Kevins mamma har inte råd med den 'kostnadsfria' skolan"

Åke Holm har tidigare skrivit en debattartikel i Nyheter24 om Kevin, vars mamma har inte råd med den "kostnadsfria skolan". Läs den här.

Mer om Fruktkampen

Mer om initiativet finns att läsa på hemsidan
www.fruktkampen.se.

I ett Facebook-inlägg som nu fått flera delningar berättar Åke Holm om idén och det försiktiga blygsamma leende som kom över pojkens ansikte när hans son Jakob sträckte över en påse vindruvor.

"Det var där fröet såddes"

Han berättar också om den enorma respons som kom på de första inlägg han skrev om den till vardagsgesten. Om de oväntat många reaktionerna från människor runt om i landet, vilket sedan blev initiativet "Fruktkampen".

– Det var den händelsen som startade det, det var där fröet såddes, säger Åke till Nyheter24 och fortsätter:

– Om du tänker dig att det är 168 skoldagar per år då eleverna ska ta med sig en frukt så blir det ju en stor summa. Det blir ganska mycket för en ensamstående mamma med begränsad ekonomi, till exempel.

En gratis skola för varje elev

"Fruktkampen" är en partipolitiskt- och religiöst obunden kamp för en helt gratis skola för varje elev i vårt avlånga land.

Målet är enligt Åke att den paragraf i Skollagen som avser avgifter och kostnader för skolelever inte efterlevs. Han säger att han definitivt skulle beskriva "Fruktkampen" som en jämlikhetskamp.

– Det är en kamp mot utanförskapet i skolan. Fröet till utanförskap sås redan i förskolan. Det handlar om kostnaderna i skolan. Det lastas åt fel håll, så att säga. Det är inte meningen att det ska kosta något i skolan, men det gör ju det. Jag brukar kalla det för frivilligt tvång. 

"Alla har inte stöd hemifrån"

Åke, som bor i Bro tillsammans med fru och sex barn, varav tre vuxna är utflugna, beskriver sig själv som en vanlig privatperson som "hyser ett intresse för att saker ska gå rätt till" och vill ta fajten mot orättvisorna i dagens skola.

– Många som har kontaktat mig och sagt att de tycker det här initiativet är bra. De har tagit upp flera andra "apropåfrågor", frågor som man kan härleda och syna genom skollagen. Utanförskap som kommer från annat håll, inte bara från elever utan även lärare som inte ser eleverna, säger han och tar upp den läxfria skolan som ett exempel.

– Myntet har alltid en baksida och det är inte alla som har ett stöd hemifrån. Huvudfokus kommer alltid vara att skolan ska vara gratis. De flesta föräldrar till skolbarn upplever att skolan inte är kostnadsfri.

Vidgar kampen

Efter att tusentals hört av sig med egna berättelser och frågor om hur de kan hjälpa till går Fruktkampen nu vidare och blir föreningen "Fair People – Skolparagrafen", med det långsiktiga målet att utradera den ojämlikhet som ger upphov till våndor och ångestfyllda dagar för många skolbarn.

/
/
/
/
stats