Islands krislag i kraft omedelbart

Alltinget antog en krislag som möjliggör statligt övertagande av banker (TT).


Alltinget antog en krislag som möjliggör statligt övertagande av isländska banker sedan det finansiella systemet sviktat, valutan fallit 30 procent och ett ledande kreditvärderingsinstitut sänkt landets kreditbetyg.

Den regerande alliansen och oppositionen enades på måndagen om ett lagförslag som ger staten möjlighet att ingripa efter eget bevåg vid landets hårt drabbade banker. Parlamentet antog förslaget som omedelbart trädde i kraft.

–Vi stod inför en verklig risk att den nationella ekonomin skulle sugas in i den förvärrade globala finanskrisen och sluta med nationell konkurs, sade premiärminister Geir Haarde.

Den isländska regeringen tog då fram ett förslag till krislag för att rädda ekonomin.

På måndagskvällen förklarade Islands statsminister Geir Haarde i ett tv-tal till nationen att regeringen och övriga partier har ingått ett avtal som ska förhindra totalt ekonomiskt sammanbrott.

–Hela banksystemet kommer att ändras och vi kommer att stifta lagar därefter, sade han.

Enligt Haarde innebär lagstiftningen att myndigheterna kan gå in och helt styra bankers verksamhet och till exempel tvinga banker att gå samman eller begära konkurs. Lagen siktar specifikt på den kaosdrabbade bolånemarknaden och möjliggör att isländska bolån samlas i en statlig fond.

Under måndagen förlorade den isländska kronan mer än en fjärdedel av sitt värde mot euron. Samtidigt stoppades all handel med bankaktier på börsen i

Att den isländska regeringen nu går in och förklarar sig villig att gå in i bankerna ökar trycket på andra länder. Under helgen har Finansinspektionen (FI) gått igenom Sveriges exponering mot Island.

–Vi känner oss bekväma med situationen. Exponeringen mot Island, alla isländska intressen, är mindre än mot Lehman Brothers. Och om staten går in och räddar bankerna klarar man sig utan förluster, säger Masih Yazdi, riskanalytiker på FI på måndagen.

Men han säger samtidigt att frågan är om Island verkligen har möjlighet att gå in och rädda alla bankerna. De isländska bankerna har växt och blivit så stora så att deras tillgångar nästan är större än statens tillgångar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!