Kina i 30 år av ekonomisk tillväxt

Från att vara ett extremt fattigt land är Kina nu den tredje största handelspartnern i världen.


I går var det 30 år sedan den förre ledaren Deng Xiaoping introducerade ekonomiska reformer i landet som öppnade upp dess ekonomiska tillväxt.

Den nuvarande presidenten Hu Jintao höll under gårdagen ett långt tal till nationen där han talade om hur Kina vuxit från ett fattigt land till en modern nation, skriver El Pas.

Under sitt tal prisade presidenten de reformer som landets kommunistiska parti antagit under de senaste tre decennierna. Han betonade också att Kina aldrig skulle anta ett västerländskt politiskt system.

Kinas ekonomi har ökat med cirka tio procent per år och uppgår i nuläget till 26,5 biljoner svenska kronor. Det är 68 gånger större än 1978 då de ekonomiska reformerna initierades.

– Kinas ekonomiska tillväxt är beroende av omvärlden och omvärlden kan inte växa utan Kina. Vi behöver en hållbar utvecklingsmodell och fokus bör ligga på att höja levnadsstandarden och garantera social jämlikhet, stabilitet och harmoni, sade han i talet, enligt Radio86.

Reformerna har lett till att landet i dag är det tredje största handelspartnern i världen och den fjärde största ekonomin räknat i bruttnonationalprodukt.

Se mer om Kinas ekonomi nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.