Kina ger sig in i piratkriget

Ett kinesiskt fartyg lyckades natten till i dag klara sig undan från att kapas.


Kina överväger att skicka örlogsfartyg till Adenviken för att bekämpa sjörövare, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Beskedet lämnades av biträdande utrikesminister He Yafei i tisdags, i samband med att medlemmarna i FN:s säkerhetsråd vid ett möte antog en resolution som öppnar för jakt på somaliska pirater både inne på somalisk mark och till sjöss.

– Det skulle i så fall bli första gången i modern tid som Kina genomför en insats till sjöss utanför sina egna vatten, enligt Shen Shishun, expert vid en statlig tankesmedja.

Ett kinesiskt fartyg lyckades natten till onsdagen klara sig undan från att kapas i Adenviken. De omkring 30 besättningsmännen ombord höll i flera timmar stånd mot piraterna som bordat fartyget och hindrade dem från att ta sig in i hytterna. Det var tillräckligt lång tid för att hinna kalla på hjälp från allierade styrkor, rapporterar sjöfartsbyrån IMB.

– Militärhelikoptrar kom och lyckades jaga bort piraterna, sade Noel Choong, chef för IMB:s central i Kuala Lumpur som mottog nödsamtalet från fartyget.

Säkerhetsrådets enhälliga beslut att ge internationella styrkor klartecken att jaga pirater också på det somaliska fastlandet påverkar inte den svenska insatsen tänkt att skydda biståndstransporter i området.

– Vi har fått en förfrågan att bistå med två korvetter för sträckan mellan Mombasa och Mogadishu men det är en operation till havs. Vi har vare sig avsikt eller kapacitet till något annat, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Enligt Bildt påverkas inte heller övriga EU-länder av beslutet.

Den svenska insatsen där nere kommer att ingå i en EU-insats. Men det är en sjöoperation och innehåller inga inslag av landoperation så det är inte aktuellt i EU-sammanhang heller.

Även om tisdagens resolution ger den lagliga möjligheten att genomföra insatser på land tror Carl Bildt inte att sådana operationer kommer att ske den närmaste tiden på grund av svårigheten i att identifiera rätt personer.

Det förutsätter mycket tydliga indikationer och i så fall kan det finnas möjlighet att göra det men det måste vara mycket speciella insatser i så fall som ska göras. Jag tror inte att det är aktuellt med några sådana insatser i närtid.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!