1 av 10
- Foto: TT/TT/Faksimil
2 av 10
- Foto: AP
3 av 10
- Foto: Ap
4 av 10
- Foto: Ap
5 av 10
- Foto: Ap
6 av 10
- Foto: Ap
7 av 10
- Foto: Ap
8 av 10
- Foto: Ap
9 av 10
- Foto: Ap
10 av 10
- Foto: Ap

Ny forskning: Cannabis kan göra dig deprimerad

Fram till nu har det varit omtvistat huruvida cannabisanvändning minskar hjärnans reglering av dopamin, men nu är det bekräftat att så är fallet.


Forskare vid Columbia University Medical Center har studerat hur omfattande användning av cannabis påverkar vår hjärna.

Det har tidigare varit känt att droger som kokain och heroin försämrar hjärnans möjligheter att utsöndra dopamin, men det har varit omtvistat huruvida även cannabis kan gör detta.

Dopamin är en del av hjärnans belöningssystem och utsöndring av detta gör helt enkelt att vi mår bättre när vi gör något som kroppen vill belöna oss för. Det kan till exempel vara att lyckas med något svårt, att träna, att äta god mat eller att lära oss något nytt.

Men nu är det alltså bekräftat att även cannabis påverkar belöningssystemet negativt, vilket i sin tur kan leda till nedstämdhet och depression.

Studien omfattade elva vuxna personer i åldrarna mellan 21 och 40. Dessa hade ett beroendebeteende, använde cannabis varje dag, hade i genomsnitt börjat använda drogen när de var 16 år, och hade i snitt varit beroende de senaste sju åren.

En kontrollgrupp på tolv personer användes för att kontrollera resultaten bland cannabisanvändarna. Vill du läsa mer exakt hur studien gick till finns det en ingående förklaring här.

Jämfört med kontrollgruppen hade cannabisanvändarna påtagligt mycket lägre utsöndring av dopamin, vilket försvårar för gruppen att till exempel uppleva glädje eller lära sig nya saker.

Enligt forskaren Dr. Abi-Dargham bör i synnerhet unga personer undvika att använda cannabis.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du legalisera cannabis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.