Söndag 25 Sep
Stockholm

Ny forskning: Dina vänner tycker egentligen inte om dig

1 av 3
2 av 3
3 av 3

We hate to break it to you, men chansen är stor att dina vänner egentligen inte är dina vänner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polare, vänner eller kompisar. Oavsett vad du kallar dem är det kanske dags att fundera över om de verkligen är värda att kallas för det.

En ny forskningsstudie publicerad i forskningstidskriften Plos One visar nämligen att de du ser som dina vänner i själva verket inte tycker att du är deras vän.

Forskarna har låtit 600 studenter i Israel, USA och Europa svara på en enkät och sedan jämfört svaren för att få en bild av hur relationer fungerar.

Resultatet är ganska nedslående, för tydligen tycker bara ungefär hälften av de du kallar vänner att du är deras vän. Så om du tycker att du har 8 vänner, är det bara 4 av dem som ser dig som en av sina vänner.

Studiens författare Dr. Erez Shmueli förklarar att allt handlar om att vi människor är ganska dåliga på att avgöra om någon är din vän eller inte. Om du ser någon som en vän så förväntar du dig att den personen känner likadant, men väldigt ofta är det inte så.

För magasinet Complex berättar Dr. Erez Shmueli att det finns ett enkelt sätt att räkna ut hur stor chansen är att någon ser dig som en vän. Fråga bara personen hur många vänner den har, och svara sen själv på samma fråga. Ju närmare era svar är varandra, desto större är chansen att ni faktiskt är vänner.

Om den du ser som en vän däremot svarar att hen har 5 vänner och du svarar att du har 10 vänner, så bör du kanske fundera ett varv extra på om ni verkligen är polare.

Eller så frågar du bara direkt, och om svaret blir "ja" är nog chansen ganska stor att ni är vänner på riktigt.

Litar du på dina vänner?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.