Tisdag 5 Jul
Stockholm

Forskare: Sjuka grejen från Game of Thrones funkar– på riktigt

Drakarna i Game of Thrones skulle kunna flyga.
1 av 2
Drakarna i Game of Thrones skulle kunna flyga. Foto: Faksimil/ Montage
Man måste bara ändra liiiite på luftsammansättningen
2 av 2
Man måste bara ändra liiiite på luftsammansättningen. Foto: Faksimil

Flygande drakar, superstyrka och helt irrationellt beteende – tänk om det beror på vetenskap i stället för "magi"? NO SPOILERS!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ibland behöver man behöva vara lite extra nördig, och IFLScience ser verkligen till att vara just det. De har nämligen räknat ut att drakarna i Game of Thrones faktiskt skulle kunna flyga. Men vi tar det från början.

Drakarna tycks vara aerodynamiska nog för att kunna lyfta och deras vingar verkar vara tillräckligt stora, men bara om luften är mycket tätare i Westeros än på jorden. Det låter kanske som att teorin föll redan där, men det finns faktiskt mycket som tyder på att det kan vara så här.

Tätare luft skulle ge en större lyftkraft. Det kan ju verkligen stämma, då nästan vem som helst i Game of Thrones tycks kunna hiva i väg ett spjut eller liknande rent olympiska längder.

Men hur blir luften tätare? Jo, det handlar om vilken blandning av gas den innehåller. I seriens värld tycks syrehalten vara något högre än våra 21 procent. Om den istället låg på ungefär trettio skulle det förklara att alla tycks brinna så himla mycket bara de nuddas av drakeld, och att alla är så nojiga över löpeld. Deras luft helt enkelt är lätt explosiv. För att täta till det ytterligare byter vi dessutom ut vårt kväve mot den näst vanligaste gasen i universum, argon, och då är förhållandena perfekta.

Det kanske starkaste beviset för att den här teorin är helt vattentät är detta: blandningen av syre och argon skulle vara lätt narkotisk. Det här förklarar ju precis allt! Plötsligt blir all "syskonkärlek", fadersmord och helt vanliga korp-hallucinationer helt förklarliga – alla är helt enkelt lite höga. Och i en sådan värld är det väl klart att drakar flyger.

Forskare verkar gilla fantasy. De har bland annat räknat ut vilken superhjälte som är bäst? Och vet du hur synd det är om Doris?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.