Drakarna i Game of Thrones skulle kunna flyga.
Drakarna i Game of Thrones skulle kunna flyga. - Foto: Faksimil/ Montage

Forskare: Sjuka grejen från Game of Thrones funkar– på riktigt

Flygande drakar, superstyrka och helt irrationellt beteende – tänk om det beror på vetenskap i stället för "magi"? NO SPOILERS!


Ibland behöver man behöva vara lite extra nördig, och IFLScience ser verkligen till att vara just det. De har nämligen räknat ut att drakarna i Game of Thrones faktiskt skulle kunna flyga. Men vi tar det från början.

Drakarna tycks vara aerodynamiska nog för att kunna lyfta och deras vingar verkar vara tillräckligt stora, men bara om luften är mycket tätare i Westeros än på jorden. Det låter kanske som att teorin föll redan där, men det finns faktiskt mycket som tyder på att det kan vara så här.

Tätare luft skulle ge en större lyftkraft. Det kan ju verkligen stämma, då nästan vem som helst i Game of Thrones tycks kunna hiva i väg ett spjut eller liknande rent olympiska längder.

Men hur blir luften tätare? Jo, det handlar om vilken blandning av gas den innehåller. I seriens värld tycks syrehalten vara något högre än våra 21 procent. Om den istället låg på ungefär trettio skulle det förklara att alla tycks brinna så himla mycket bara de nuddas av drakeld, och att alla är så nojiga över löpeld. Deras luft helt enkelt är lätt explosiv. För att täta till det ytterligare byter vi dessutom ut vårt kväve mot den näst vanligaste gasen i universum, argon, och då är förhållandena perfekta.

Det kanske starkaste beviset för att den här teorin är helt vattentät är detta: blandningen av syre och argon skulle vara lätt narkotisk. Det här förklarar ju precis allt! Plötsligt blir all "syskonkärlek", fadersmord och helt vanliga korp-hallucinationer helt förklarliga – alla är helt enkelt lite höga. Och i en sådan värld är det väl klart att drakar flyger.

Forskare verkar gilla fantasy. De har bland annat räknat ut vilken superhjälte som är bäst? Och vet du hur synd det är om Doris?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.