Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löpare är smartare än gymmare – här är förklaringen

- 04/07/2016, 10:06 -
Att ta en löptur tränar även din hjärna
1 av 3

Att ta en löptur tränar även din hjärna

TT/ Pixabay

Processen kallas neurogenesis och skapar nya hjärnceller
2 av 3

Processen kallas neurogenesis och skapar nya hjärnceller

TT NYHETSBYRÅN

Styrketräning ger dig dock inga nya hjärnceller alls
3 av 3

Styrketräning ger dig dock inga nya hjärnceller alls

Pixabay

Alla som föredrar löpbandet före skivstängerna fick just massa vatten på sin kvarn

Det är ett finskt forskarlag som sett att viss träning är bättre än annan – åtminstone om man mäter hur mycket det tränar hjärnan.

Man har länge vetat att fysisk träning även är bra för din hjärna men nu har finska forskare kommit på varför. Det här skriver IFLScience om.

Det som händer är att träning ger neurogenesis, vilket innebär att nya hjärnceller bildas. Men för att det här ska hända, så krävs det att träningen är konditionsträning och att den håller på ganska länge. Lite kortare intervallträning gav lite effekt på hjärnan, medan styrketräning inte gav någon effekt alls.

Trots fynden blir du faktiskt inte smartare bara av att löpträna. Ja, det skapas fler hjärnceller och du har alltså potential att lära dig mer, men du lär dig såklart inte av dig själv. Det verkar dock som att det är en bra idé att slänga in ett löppass mitt i ditt pluggmarathon.

Och om du bryr dig mer om din hjärna än dina biceps, så kan du helt låta de fria vikterna ligga.

Dags att träna hjärnan lite? Vad sägs om att kolla om du gått på någon av de här vanliga vetenskapsmyterna? Och är det så att du egentligen är smartare än de flesta?