Måndag 25 Okt
Stockholm

Vet du vad "maskarna" i ditt öga är?

Vad är de där maskiga sakerna som du ser?
1 av 4
Vad är de där maskiga sakerna som du ser?. Foto: Faksimil/ Montage
Du kan vara lugn – det är inte maskar!
2 av 4
Du kan vara lugn – det är inte maskar!. Foto: Faksimil
Det är små föremål som flyter runt i ditt öga, som ger en skugga som du ser
3 av 4
Det är små föremål som flyter runt i ditt öga, som ger en skugga som du ser. Foto:
Ett annat fenomen är "sky sprites" och de är heller inte skadliga
4 av 4
Ett annat fenomen är "sky sprites" och de är heller inte skadliga. Foto:

För en gångs skull är det faktiskt inte så farligt som du kanske tror

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du någon gång undrat vad de där grejerna som du nästan ser är, men som försvinner när du försöker fokusera på dem? Du vet, de där masklika eller klumpformade sakerna som liksom kryper genom ditt synfält. TedEd har, i en video från 2014, svaret på alla dina frågor.

Det du ser kallas "flytare" och det är ingenting som lever, även om det ser ut så. Istället är det små bitar vävnad eller klumpar av protein som lämnar en skugga på din hornhinna. Eftersom de flyter omkring i gelévätskan inne i dina ögon så rör dig sig i takt med dina ögonrörelser, och det är det som vi ser.

Ett annat fenomen, som inte är samma som "flytarna" är så kallade "sky sprites" eller himmelsälvor. De är de ljusa, runtsusande prickarna som du kan se om du tittar mot en klar himmel. Dessa beror inte på objekt inuti ögat, utan är istället vita blodkroppar som släpper igenom lite extra ljus i ditt ögas kapillärer.

Varken flytare eller sprites är farliga och alla ser dem ibland. Du ser dem dock mer om du tänker på dem, eftersom din hjärna oftast jobbar för att sålla bort den här typen av onödig information.

Se videon och bli lite smartare!

Faktiska maskar är precis vad som ska användas i den här nya behandlingen mot MS. Och hur farligt är det egentligen när din arm somnar?

Ser du flytare nu?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela