Det här är ett montage. Bilderna på HD 131399Ab ser inte ut så här i verkligheten.
1 av 2
Det här är ett montage. Bilderna på HD 131399Ab ser inte ut så här i verkligheten. - Foto: Montage
Montage.
2 av 2
Montage. - Foto: Pixabay/ Montage

Ny planet nära att slungas ut i universum. Forskare: Liknar inget annat

Den är större än Jupiter, snurrar med tre solar och är precis på gränsen att slungas ut i universum.


Universum är kanske oändligt, men vi hittar ständigt mer och mer bissarra saker där ute. Det senaste, skriver PopSci, kan vara den skummaste planeten hittills.

Planeten hittades med hjälp av VLT, som på riktigt står för Very Large Telescope. Det betyder att man faktiskt sett planeten, eller åtminstone dess värmesignatur, vilket inte är det vanliga sättet att hitta planeter. Vanligen så tittar man mot en stjärna, och ser skuggan av planeten när den färdas förbi.

Den nya planeten, med det sexiga namnet HD 131399Ab, är något alldeles särskilt. Den är fyra gånger större än vårt solsystems största planet och dess bana kring solen är extremt stor. Så stor att den ligger precis på gränsen till att slungas ut i universum. Och just det: den har tre solar som alla drar och sliter i den.

Planeten cirklar bara runt en sol, men den påverkas hela tiden av två andra solar som snabbt cirklar kring varandra.

Omloppsbanan är dubbelt så stor som Plutos, vilket innebär att den är svinstor. Det är helt unikt att en så stor planet ligger så långt bort från sin sol, och forskarna tror att det kanske inte såg ut så från början. Antagligen låg den förut närmare sin sol eller tvillingsolarna, men något stort rymdtrauma har flyttat den till sin nuvarande position.

Att man har hittat den här extremt stora, konstigt placerade planeten är egentligen inte så konstigt. Det är den första i sitt slag, men det är just de extrema fenomenen som vi hittar först. Kanske finns det massor av planeter som HD 131399Ab, men den kan även vara exakt så konstig som den verkar.

Rymden kan även komma riktigt nära ibland. Visste du exempelvis att vår sol blivit helt blank? Eller att det ganska snart finns risk att jorden träffas av en enorm asteroid?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skummaste någonsin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.