Onsdag 12 Maj
Stockholm

Ny planet nära att slungas ut i universum. Forskare: Liknar inget annat

Det här är ett montage. Bilderna på HD 131399Ab ser inte ut så här i verkligheten.
1 av 2
Det här är ett montage. Bilderna på HD 131399Ab ser inte ut så här i verkligheten. Foto: Montage
Montage.
2 av 2
Montage. Foto: Pixabay/ Montage

Den är större än Jupiter, snurrar med tre solar och är precis på gränsen att slungas ut i universum.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Universum är kanske oändligt, men vi hittar ständigt mer och mer bissarra saker där ute. Det senaste, skriver PopSci, kan vara den skummaste planeten hittills.

Planeten hittades med hjälp av VLT, som på riktigt står för Very Large Telescope. Det betyder att man faktiskt sett planeten, eller åtminstone dess värmesignatur, vilket inte är det vanliga sättet att hitta planeter. Vanligen så tittar man mot en stjärna, och ser skuggan av planeten när den färdas förbi.

Den nya planeten, med det sexiga namnet HD 131399Ab, är något alldeles särskilt. Den är fyra gånger större än vårt solsystems största planet och dess bana kring solen är extremt stor. Så stor att den ligger precis på gränsen till att slungas ut i universum. Och just det: den har tre solar som alla drar och sliter i den.

Planeten cirklar bara runt en sol, men den påverkas hela tiden av två andra solar som snabbt cirklar kring varandra.

Omloppsbanan är dubbelt så stor som Plutos, vilket innebär att den är svinstor. Det är helt unikt att en så stor planet ligger så långt bort från sin sol, och forskarna tror att det kanske inte såg ut så från början. Antagligen låg den förut närmare sin sol eller tvillingsolarna, men något stort rymdtrauma har flyttat den till sin nuvarande position.

Att man har hittat den här extremt stora, konstigt placerade planeten är egentligen inte så konstigt. Det är den första i sitt slag, men det är just de extrema fenomenen som vi hittar först. Kanske finns det massor av planeter som HD 131399Ab, men den kan även vara exakt så konstig som den verkar.

Rymden kan även komma riktigt nära ibland. Visste du exempelvis att vår sol blivit helt blank? Eller att det ganska snart finns risk att jorden träffas av en enorm asteroid?

Skummaste någonsin?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela