Det verkar som att astronauter får skador av att vistas i rymden.
1 av 2
Det verkar som att astronauter får skador av att vistas i rymden. - Foto: TT/ Montage
Bland annat så blir nästan alla närsynta.
2 av 2
Bland annat så blir nästan alla närsynta. - Foto: Dmitri Lovetsky

Så farlig är rymden – astronauter får mystiska skador

Det verkar som att rymdresor är mycket skadligare än vad vi tidigare trott


Förlust av benmassa och en riktigt rejäl baksmälla är kända biverkningar av rymdresor, men nu börjar andra mystiska skador ploppa upp bland astronauter.

Astronauter måste ha perfekt syn när de ger sig i väg, men nu verkar det som att så många som 80 procent av dem inte är lika örnögda när de kommer tillbaks. Science Alert skriver att det började med att John Philips, som spenderade sex månader i rymden 2005, märkte att han såg sämre medan han var där uppe.

När Philips kom ner igen så såg man att hans ögonglober plattats till bakifrån, och att de hade skapats både veck och inflammationer. Det verkar som att tyngdlöshet helt enkelt är rätt dåligt för kroppen. Bland annat så samlas massa extra vätska i skallen, och det skapar ett större tryck på ögonen.

Hur skulle man då lösa det här? Tyvärr är enda sättet att få ut vätska ur huvudet via ryggmärgen eller ett borrat hål i skallbenet. Inga av de här operationerna är något man vill göra uppe i rymden. NASA har därför tagit fram ett slags superbyxor, som ska suga ut all luft runt benen. Det här ska verka som gravitation och kanske motverka några av de dåliga effekterna av tyngdlöshet.

Det här är ändå frågor som måste lösas om människor ska kunna göra längre rymdresor i framtiden. Vad är det liksom för mening med att bo på Mars om man inte kan njuta av utsikten?

Saker som vetenskapen redan lyckats med är bland annat att skicka en sond 7 000 gånger längre bort än månen. Annat coolt är att man vill göra om gräshoppor till cyborger.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.