Torsdag 13 Maj
Stockholm

Så farlig är rymden – astronauter får mystiska skador

Det verkar som att astronauter får skador av att vistas i rymden.
1 av 2
Det verkar som att astronauter får skador av att vistas i rymden. Foto: TT/ Montage
Bland annat så blir nästan alla närsynta.
2 av 2
Bland annat så blir nästan alla närsynta. Foto: Dmitri Lovetsky

Det verkar som att rymdresor är mycket skadligare än vad vi tidigare trott

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förlust av benmassa och en riktigt rejäl baksmälla är kända biverkningar av rymdresor, men nu börjar andra mystiska skador ploppa upp bland astronauter.

Astronauter måste ha perfekt syn när de ger sig i väg, men nu verkar det som att så många som 80 procent av dem inte är lika örnögda när de kommer tillbaks. Science Alert skriver att det började med att John Philips, som spenderade sex månader i rymden 2005, märkte att han såg sämre medan han var där uppe.

När Philips kom ner igen så såg man att hans ögonglober plattats till bakifrån, och att de hade skapats både veck och inflammationer. Det verkar som att tyngdlöshet helt enkelt är rätt dåligt för kroppen. Bland annat så samlas massa extra vätska i skallen, och det skapar ett större tryck på ögonen.

Hur skulle man då lösa det här? Tyvärr är enda sättet att få ut vätska ur huvudet via ryggmärgen eller ett borrat hål i skallbenet. Inga av de här operationerna är något man vill göra uppe i rymden. NASA har därför tagit fram ett slags superbyxor, som ska suga ut all luft runt benen. Det här ska verka som gravitation och kanske motverka några av de dåliga effekterna av tyngdlöshet.

Det här är ändå frågor som måste lösas om människor ska kunna göra längre rymdresor i framtiden. Vad är det liksom för mening med att bo på Mars om man inte kan njuta av utsikten?

Saker som vetenskapen redan lyckats med är bland annat att skicka en sond 7 000 gånger längre bort än månen. Annat coolt är att man vill göra om gräshoppor till cyborger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela