Man har hittat 700 år gamla stenverktyg som använts av apor. Det här kan innebära att aporna kom in i sin stenålder då.
1 av 2
Man har hittat 700 år gamla stenverktyg som använts av apor. Det här kan innebära att aporna kom in i sin stenålder då. - Foto: Pixabay/ Montage
Så antingen är aporna smartare än vi trott, eller så behövs inte så mycket intelligens för att använda verktyg
2 av 2
Så antingen är aporna smartare än vi trott, eller så behövs inte så mycket intelligens för att använda verktyg - Foto: Pixabay

Nya upptäckten: Apor har kommit in i stenåldern

Det är i Brasilien som arkeologer hittat gamla stenverktyg – och de har skapats av apor


Man tänker ofta att det bara är människor som använder verktyg, men även en del av våra primatsläktingar skapar primitiva hjälpmedel. Nu verkar det dessutom som att de har hållt på med det ganska länge.

Det är BBC som skriver om Oxfordforskarna som hittat gamla ap-verktyg i Brasilien. Det man hittat är enkla stenhammare, som har använts för att knäcka cashewnötter. Det speciella med det här fyndet är att hammaren är 700 år gammal.

Aporna som knackat nötter är kapucinapor, och i och med fyndet av hammaren kan man komma närmare att bestämma tiden när aporna gick in i sin stenålder.

Kapucinapor är ganska små och ses inte direkt supersmarta, så att de så länge använt verktyg gör att vi måste tänka om vissa saker. Antingen är det helt enkelt inte så väldigt komplicerat att skapa verktyg, eller så är andra primater mycket smartare än vad vi tidigare trott.

Andra djur som är smartare än du kanske tror är getter. Och hur smart är du? Det kan bero på hur mycket du svär.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tror du apor uppfinner nästa gång?
Tack för din röst!