Att suga på tummen ses som en dålig vana, men nu verkar det som att det finns fördelar för hälsan.
1 av 2
Att suga på tummen ses som en dålig vana, men nu verkar det som att det finns fördelar för hälsan. - Foto: TT/ Montage
Forskarna rekommenderar inte tumsugning eller nagelbitning rätt av, men de här vanorna är inte enbart dåliga.
2 av 2
Forskarna rekommenderar inte tumsugning eller nagelbitning rätt av, men de här vanorna är inte enbart dåliga. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Forskare: Ohygieniska barn får färre allergier

Dåliga vanor verkar ha bra sidoeffekter – åtminstone om man är barn.


Det är kanske inte supertrevligt när små barn stoppar massa saker i munnen, men det verkar som att det kanske är rätt bra för hälsan.

Science Daily skriver om en stor studie som följt på 1 000 kanadensare och nya nyzeeländare och där man har hittat ett samband mellan dåliga vanor och bra hälsa.

De deltagare som hade bitit på naglarna eller sugit på tummen som barn hade mindre allergier än de som inte haft dessa, lite ohygieniska, vanor. Detta kan bero på att det helt enkelt är nyttigt att utsättas för lite extra smuts under sin uppväxt.

När barnen kommer i kontakt med lite extra mikrober, vilket verkligen händer om du stoppar händerna i munnen, så stärks immunförsvaret och detta kan resultera i färre allergier. Man vet dock inte vilken mikrob som har den här bra effekten eller precis hur det funkar.

Om du är förälder så behöver du inte tvinga dina barn att bli nagelbitare. Det finns nackdelar med båda vanorna, och det är inget som krävs för att barnen ska bli friska. Om barn däremot suger på tummen är det inte farligt, utan till och med lite positivt. Men det är ju fortfarande, bara lite, äckligt.

Fler forskare håller med om att bakterier inte är så farligt, men det är ju fortfarande lite läskigt. Och att dubbeldippa kommer alltid vara vidrigt!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sög du på tummen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.