Måndag 25 Okt
Stockholm

När vi träffar aliens – kommer vi förstå dem?

Ganska mycket tyder på att vi aldrig skulle fatta vad utomjordingar sa, om vi skulle träffa dem.
1 av 2
Ganska mycket tyder på att vi aldrig skulle fatta vad utomjordingar sa, om vi skulle träffa dem. Foto: Pixabay/ Montage
Men vissa forskare lugnar oss med att vi antagligen åtminstone skulle kunna prata om mat.
2 av 2
Men vissa forskare lugnar oss med att vi antagligen åtminstone skulle kunna prata om mat. Foto: Pixabay

Om utomjordingarna kom är det mycket möjligt att vi aldrig skulle förstå varandra. Otur!

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många forskare tror att det finns liv i universum, och att det därför är en fråga om när vi kommer att möta intelligent liv från en annan planet. Men när de kommer, har vi då någon möjlighet att förstå varandra. IFLScience har kollat upp det, och det visar sig att forskningen är väldigt delad.

Konflikten ligger i att man har olika syn på hur språk fungerar. Ena lägret tror att språk finns inbakat i våra hjärnor. Vi kanske tycker att svenska, ungerska och mandarin är väldigt olika, men i själva verket finns det en hel del saker som är gemensamt för alla mänskliga språk.

När vi är små, och hör ett särskilt språk, så trillar allt liksom rätt och vi lär oss det eftersom vi har möjligheten att lära oss alla mänskliga språk. Men vi kan aldrig lära oss att kommunicera obehindrat med exempelvis bin eller andra arter. Det är mycket möjligt att aliens språk är precis lika främmande för oss som bins kommunikation, och därför kommer vi inte kunna förstå varandra.

Den andra skolan, som är mer hoppfull, är att det är rätt troligt att vi kommer att ha så pass många gemensamma upplevelser med intelligenta utomjordingar att vi åtminstone kan kommunicera lite. Om aliens är organiska varelser så äter de troligtvis på något sätt, och om de reproducerar sig så förstår de antagligen konceptet att vissa är släkt och andra inte. Vi skulle alltså kunna kommunicera kring mat och familj, bara för att ta några exempel.

När vi stöter på intelligent liv finns det alltså ändå en ganska stor möjlighet att vi skulle kunna snacka lite. Men det vore ju lite trist om man färdats över oändliga avstånd bara för att komma på att allt man kan diskutera är mat. Men det är åtminstone intressantare än vädret?

Visste du att man hittat en mystisk morsekod på Mars? Och det visar sig att teorin om Big Bang kan vara fel.

Skulle vi kunna snacka med en E.T?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela