Onsdag 14 Apr
Stockholm

Dödsstrålar från rymden hotar jorden – kan aldrig stoppas

OBS: Bara en illustration! Men det skulle, hypotetiskt, typ kunna hända när som helst.
1 av 3
OBS: Bara en illustration! Men det skulle, hypotetiskt, typ kunna hända när som helst. Foto: Pixabay/ Montage
Gammastrålar är tusen gånger kraftfullare än synligt ljus.
2 av 3
Gammastrålar är tusen gånger kraftfullare än synligt ljus. Foto: Pixabay
De superstarka strålarna kommer från svarta hål, och är ganska vanliga.
3 av 3
De superstarka strålarna kommer från svarta hål, och är ganska vanliga. Foto: ImageForum / WFI/ESO

Svarta hål skulle kunna slå ut allt liv på jorden, och de kan göra det från många ljusårs avstånd.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ibland känns det som att rymden bara vill döda oss hela tiden. Och inte blir det bättre när Science Alert spär på det hela ännu mer. Visste du att vi hela tiden hotas av enorma gammakanoner, som när som helst skulle kunna orsaka ekologisk kollaps?

Dödsstrålarna vi talar om är gammastrålar, som är rätt lika vanligt ljus. Gammastrålarna är dock tusen gånger kraftfullare än det synliga ljuset vi är vana vid. I små doser så fångar jordens ozonlager upp de här rymdstrålarna, vilket är tur eftersom de kan förändra vårt DNA.

När en supernova kollapsar till ett svart hål så kan massa gammastrålar samlas ihop och skickas i väg i en enda stark, dödsbringande stråle. Det är det här som är potentiellt dåliga nyheter för oss.

De här gammakanonerna är faktiskt inte särskilt ovanliga i universum. NASA ser ungefär en per dag, men hittills har de befunnit sig på säkert avstånd och riktade bort från oss. Om de kom åt vårt håll skulle det dock inte behöva vara en särskilt bra träff, eftersom strålen ganska snart skulle bli många ljusår bred och svepa över solsystemet som en väldig tsunami.

Men vad skulle hända om vi blev träffade? Jo, det skulle antagligen slå ut vårt ozonlager, vilket är vårt skydd mot solens strålar. Utan ozon skulle jorden bombarderas med ultraviolett ljus från solen, och allt komplext liv skulle troligen dö ut. Dåliga nyheter, helt enkelt.

Dessutom, vilket är kanske jobbigast av allt, så finns det varken något sätt att skydda sig eller att ens veta om vi är hotade av en gammakanon. Eftersom det handlar om en ljusvåg på kanske en minut, som färdas i ljusets hastighet, kan vi aldrig se den innan den faktiskt kommit hit. Då är det dock alldeles för sent. Men eftersom vi inte kan stoppa den, är det ju ingen idé att oroa sig. Eller?

Om vi skulle träffa på aliens verkar det som att vi inte skulle kunna prata med dem. Surt! Och har du koll på hur vetenskapligt astrologi är, egentligen?

Är det så här jorden går under?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela