Solsystemets värsta plats blev just ännu värre

- 03/08/2016, 17:01
Jupiters måne Io är kanske solsystemets ogästvänligaste plats.
1 av 2

Jupiters måne Io är kanske solsystemets ogästvänligaste plats.

TT

Satelliten Juno kan nu se alla underligheter som pågår runt Io och dess grannar.
2 av 2

Satelliten Juno kan nu se alla underligheter som pågår runt Io och dess grannar.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu / Richard Vogel

Jupiters måne Io har några solsystemets mest aktiva vulkaner och en giftig atmosfär. Men nu har detta skräpställe lyckats bli ännu sämre. Imponerande!

Föreställ dig den mest ogästvänliga plats du kan tänka dig. Tänk dig vulkaner och en atmosfär som bara består av giftiga ångor. Plötsligt passerar en enorm skugga över marken, och då går det plötsligt från illa till riktigt jäkla tvärhemskt.

Det är Science Alert som beskriver vad det är som sker, där långt ute i universum. Platsen är nämligen Jupiters måne Io och skuggan som täcker den är just jätteplaneten Jupiter. När månen skuggas, vilket händer två timmar per Io-dag, så imploderar hela månens atmosfär. Otrevligt!

Det som händer är att temperaturförändringen som skuggan orsakar gör att atmosfären, som består till stor del av svaveldioxid, plötsligt fryser och faller till marken. När solen kommer fram igen tinar svaveldioxiden, och återgår till gasform.

Astronomer har länge misstänkt att Io var så här underlig, men nu har man för första gången faktiskt observerat det. Dessutom är NASAS häftiga satellit Juno nu i omloppsbana kring Jupiter, och kan få reda på vilka fler underligheter som Io, och dess grannar, håller på med. Det här kan alltså bara vara början.

Så här skulle du förresten påverkas om vår måne försvann. Rätt coolt! Och visste du att svarta hål sänder ut gammastrålar som, på riktigt, kan slå ut allt liv på jorden?

Är Io sämst i solsystemet?