Söndag 19 Sep
Stockholm

Ny upptäckt: Därför är du stel på morgonen

Känner du dig stel på morgonen? Nu verkar det som att vi äntligen förstår varför.
Känner du dig stel på morgonen? Nu verkar det som att vi äntligen förstår varför. Foto: TT

Tungt att gå upp i morse? Nu vet forskare varför, och det har med din dygnsrytm att göra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att gå upp på morgonen är ju ofta jobbigt på massa olika sätt, men det blir ju inte bättre av att du dessutom är alldeles stel. Man kan ju tänka sig att stelheten beror på att du helt enkelt legat stilla rätt länge, men nu visar det sig att det kan vara mer än så.

I Science Alert förklaras fenomenet närmare. Det verkar som att morgonstelheten beror på att du helt enkelt blir mer inflammerad ju längre dagen går. Hur vet man det? Man har ju experimenterat på möss, såklart!

Det lite deppiga som man gjort är att de har injicerat kollagen i mössens leder, och sen sett hur svullna de blir beroende på tid på dygnet. Forskarna såg då att mössen var mycket mer svullna, alltså mer inflammerade och stela, på morgonen än under natten.

Allt det här beror på en viss typ av cell som heter fibroblast-lika synoviocyter (FLS), som slår på och av med en 24-timmars rytm. De här cellerna reglerar mängden inflammation, och därför mängden smärta. När de helt stängdes av så slutade även inflammationen.

Att förstå hur inflammation påverkas av vår dygnsrytm kan vara väldigt hjälpsamt för alla som har kroniska inflammationssjukdomar som exempelvis artros och reumatism. Men man har redan nu sett att inflammationen är som lägst under natten och sedan ökar under dagen.

Visste du att bara lite vattenbrist kan göra dig dummare? Och forskare har nu ganska bra koll på hur aliens kan tänkas se ut.

Är du stel på morgonen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela