Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt "rymdtåg" kan göra resor till Mars superenkelt

- 29/08/2016, 15:14 -
Med rymdtåget Solar Express skulle en resa till Mars inte ta mer än ett par dagar.

Med rymdtåget Solar Express skulle en resa till Mars inte ta mer än ett par dagar.

Montage

Snart kanske resor till Mars är något man gör över semestern. Om man gillar stora temperaturväxlande dödsöknar som semestermål, vill säga.

Tänk dig en värld där en resa till månen bara tar några minuter och där det finns tåg som går till våra närmaste planeter. Den kanadensiske innovatören Charles Bombardier, som Science Alert skriver om, nya idé är exakt detta. Och det är precis så coolt som det låter.

Supertåget skulle gå i ungefär 3 000 kilometer, per sekund. Det skulle innebära att en resa till Mars bara skulle ta två dagar. Dessutom skulle det aldrig stanna, utan ständigt vara på väg genom rymden.

Det som är allra dyrast vid en rymdfärd är att starta och stanna. Det är där som enorma mängder bränsle krävs och även där som färden är som allra farligast. Med sin idé "Solar Express" hoppas Bombardier undvika detta genom att låta en tågliknande farkost gå i en ändlös loop, och låta mindre farkoster docka med den för att lasta på och av passagerare och gods.

I nuläget är det här bara ett koncept, och inte verklighet. För att vi människor ska kunna göra mer effektiva rymdfärder krävs det dock att man tänker utanför boxen. Med nuvarande teknik tar exempelvis en resa till Mars hela 260 dagar. Så även om Solar Express aldrig blir verklighet är de oerhört viktigt att nya sätt att färdas i universum börjar utvecklas.

Visste du att vetenskapen har ganska bra koll på hur aliens antagligen ser ut, om vi nu skulle råka springa på dem. Men kanske är det så illa att vi inte kommer förstå vad de säger.