Goda nyheter! Att vara snäll gör dig (lite) lyckligare!

- 07/10/2016, 14:41
Att vara snäll tycks kunna göra dig lyckligare. Åtminstone en smula.

Att vara snäll tycks kunna göra dig lyckligare. Åtminstone en smula.

Pixabay

Det är dock lite mer komplicerat än vad vissa inspirationsföreläsare säger.

Man hör ofta att det är bra att göra snälla saker, eftersom det gör dig lyckligare. Men stämmer det här verkligen? Ja, till viss del, säger forskningen.

När forskare vid Oxforduniversitetet gick igenom hela 400 studier om sambandet mellan lycka och snällhet såg de att det fanns en liten, men vetenskapligt fastställd, korrelation.

Det är inte de stora skillnaderna som vissa mer populärpsykologiska källor har "hittat" utan handlar mer om kanske ett steg på en tiogradig lyckoskala.

Men hur kommer det sig att vi blir lyckliga av att göra saker som kanske missgynnar oss själva, för att göra någon annan glad? Det verkar ju inte vara så smart, rent evolutionärt sett.

Det du glömmer om du tänker så är att vi är sociala varelser. Det som gynnar gruppen gynnar alltså även oss. Att göra snälla saker för familj, vänner och andra som är nära oss hjälper gruppen och därför i förlängningen även oss själva.

Om det känns cyniskt och lite trist att även vår altruism är till för att tjäna våra egna behov, kan du minnas att vi även blir gladare när vi hjälper fullständiga främlingar. Vår evolutionära drift att hjälpa gruppen får alltså som bieffekt att vi blir lyckliga om vi går runt och är snälla lite i allmänhet. Kanske är det den bästa bieffekten någonsin.

Läs mer om studien på The Science Explorer.

Ny forskning pekar på att män blir mer våldsamma om de umgås med kvinnor. Och det verkar som att de flesta är en av bara fyra personlighetstyper. Vilken är du?