Forskare: Sportdrycker är en bluff!

- 01/11/2016, 09:16 -
1 av 2

ANDERS WIKLUND/ SCANPIX /

2 av 2

TT NYHETSBYRÅN

Det ska vara nyttigt, men det verkar som att det i stället är inte bara verkningslöst utan även kanske skadligt.

Många som idrottar vill bli så bra som möjligt, När träningstiden inte riktigt ger de resultat som väntades är det lätt att försöka hitta hjälpmedel utanför en själv. En sådan sak som ska ge lite extra tryck i dina steg är sportdryck, men forskare hävdar nu att dess effekt bara är en myt.

Sportdryck marknadsförs som en dryck som tas upp bättre än vatten. Det innehåller ofta massa salt, som eventuellt gör att du dricker mer. Men kanske behöver vi inte ens så mycket vätska som vi tror.

Allt bottnar i en tanke om att vi inte själva vet när vi är törstiga. Det rekommenderas därför ofta att vi dricker fast vi inte känner törst, och detta trots att vår kropp säger till oss att sluta dricka.

De nuvarande råden, om att våra så hydrerad som möjligt, är inte särskilt gamla. Så sent som på sjuttiotalet så uppmuntrades långdistanslöpare att inte dricka, eftersom teorin var att vatten gjorde dem långsammare. Att dricka mycket eller lite gör alltså inte så stor skillnad, utan är mycket en mental fråga.

Eftersom många sportdrycker innehåller upp mot 20 gram socker så innehåller de en hel del kalorier. Dessutom är socker i sig inte speciellt nyttigt, och särskilt skadligt är det för tonåringar. All den här extra energin gör att du lätt går upp i vikt, och en viktökning gör dig ofta långsammare. Din "prestationshöjande" dricka gör alltså att du får sämre resultat.

Läs mer om sportdryck på The Conversation.

En annan dryck du bör sluta med är tranbärsjuice, eftersom det inte hjälper mot urinvägsinfektion. Kaffe kan du däremot fortsätta med (om det inte är för hett). Om du gillar det eller ej kan faktiskt vara genetiskt.

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

Dricker du sportdryck?