1 av 2
- Foto: ANDERS WIKLUND/ SCANPIX /
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Forskare: Sportdrycker är en bluff!

Det ska vara nyttigt, men det verkar som att det i stället är inte bara verkningslöst utan även kanske skadligt.


Många som idrottar vill bli så bra som möjligt, När träningstiden inte riktigt ger de resultat som väntades är det lätt att försöka hitta hjälpmedel utanför en själv. En sådan sak som ska ge lite extra tryck i dina steg är sportdryck, men forskare hävdar nu att dess effekt bara är en myt.

Sportdryck marknadsförs som en dryck som tas upp bättre än vatten. Det innehåller ofta massa salt, som eventuellt gör att du dricker mer. Men kanske behöver vi inte ens så mycket vätska som vi tror.

Allt bottnar i en tanke om att vi inte själva vet när vi är törstiga. Det rekommenderas därför ofta att vi dricker fast vi inte känner törst, och detta trots att vår kropp säger till oss att sluta dricka.

De nuvarande råden, om att våra så hydrerad som möjligt, är inte särskilt gamla. Så sent som på sjuttiotalet så uppmuntrades långdistanslöpare att inte dricka, eftersom teorin var att vatten gjorde dem långsammare. Att dricka mycket eller lite gör alltså inte så stor skillnad, utan är mycket en mental fråga.

Eftersom många sportdrycker innehåller upp mot 20 gram socker så innehåller de en hel del kalorier. Dessutom är socker i sig inte speciellt nyttigt, och särskilt skadligt är det för tonåringar. All den här extra energin gör att du lätt går upp i vikt, och en viktökning gör dig ofta långsammare. Din "prestationshöjande" dricka gör alltså att du får sämre resultat.

Läs mer om sportdryck på The Conversation.

En annan dryck du bör sluta med är tranbärsjuice, eftersom det inte hjälper mot urinvägsinfektion. Kaffe kan du däremot fortsätta med (om det inte är för hett). Om du gillar det eller ej kan faktiskt vara genetiskt.

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du sportdryck?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.