Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

18 fetischer och parafilier du säkert inte hade koll på

Nyheter | 25/02/2018 19:37

Har du en sexuell dragning till hår, gosedjur eller träd? Då är du inte ensam, även om det kanske kan kännas så. Här är 18 fetischer och parafilier du säkert inte kände till.

Efter att "Fifty Shades of Grey" tog världen med storm började allt fler öppna sina sexliv. Försäljningen av sexleksaker ökade avsevärt.

Men trots att bdsm har blivit allt mer välkommet i sovrummen är man aldrig fullärd, och troligtvis har du aldrig hört talas om de här parafilierna. Nyheter24 coachar dig i fetisch- och kink-djungeln.

Först ska vi bara klargöra: Vad är en parafili? 

Parafili är ett medicinskt begrepp för psykisk störning. För att det ska kunna klassas som detta, ska läggningen ha blivit ett stort psykiskt behov och varat i mer än ett halvår. 

Parafilierna delas upp i två grupper: sexuell åtrå av objekt, som majoriteten av människor inte anser vara upphetsande. Ett annat ord för detta är fetisch. Den andra gruppen är sexuellt beteende som anses avvikande. Sadomasochism har tidigare klassats som en psykisk sjukdom i Sverige, men detta ändrades 2009.

En del parafilier är av flera skäl olagliga, så som nekrofili (att ha sex med lik) och pedofili (som att tända på barn), men låt oss fokusera på de lagliga:

AkrotomolifiAtt tända på amputerade kroppsdelar.

Apotemnofili: Att vilja få en eller flera (friska) kroppsdelar amputerade.

Axilism: Att tända på sexuell aktivitet i någons armhåla, exempelvis slicka.

Bröstfixering: Att ha ett stort intresse för eller tända på kvinnors bröst, något som är särskilt vanligt i Amerika, Europa och Japan.

Gerontofili: Kanske har du hört talas om "verklig åldersskillnad" som ett kink? Det är ungefär det gerontofili är, men då i synnerhet till personer som är mycket äldre än sig själv.

Dumbledore är både gammal och lång
Bild: Harry Potter/Warner Brothers

Makrofili: Om det fanns riktiga jättar på den här jorden hade makrofilier ÄLSKAT det. De är nämligen väldigt attraherade av jättar eller väldigt långa människor.

Dacryfili: Innebär att man tänder på att se någon (exempelvis sin partner) att gråta.

Dendrofili: Är att finna träd sexuellt attraktiva. En del har även sex med träd. Läs om Mathias som har sex med naturen – och får orgasm av att sitta på en sten.

Koprofili: Är inte för den känslige. Man har helt enkelt en sexuell dragning till nummer två.

Emetofili: Inte heller detta är något för den känslige. Här tänder man nämligen på kräkningar. Detta kan uttrycka sig på flera sätt. En del gillar att själva vara den som kräks, andra att kolla på, medan en del gillar lukten.

Förra året pratade Nyheter24 med 25-årige "Pontus" som älskar sopor, och vill vara en soptunna

Klysmafili: Att man tänder på att få lavemang, alltså att tömma tarmen.

Frotteurism: Innebär att man tycker om att gnida sig mot någon eller något. Det kan alltså vara sex både med sig själv eller med andra, men också under mindre sexuella tillfällen.

Hybristofili: När man attraheras av kriminella personer. Det krävs nog mer än att man har en crush på "bad boys" som Michael Scofield i "Prison Break", om man ser på vad begreppet parafili syftar på.

Wentworth Miller som Michael Scofield i Prison Break
Bild: Prison Break

Taphefili: Att tända på att bli levande begravd

Kleptofili: Kanske har du hört talas om kleptomani? Tänk då en person som blir sexuellt upphetsad av att sno grejer.

Urolagnia: Japp, det är nog vad du tror det är – att kissa eller bli kissad på under sex. Detta kallas även "wet sex" och i vissa fall "golden shower".

Plyschofili: Är att bli sexuellt upphetsad av gosedjur. 

Plyschofili – sexuell upphetsning av gosedjur.
Bild: TT

WAM: Detta står helt enkelt för "wet and messy", alltså blött och geggigt. De som gillar wam gillar att tillföra något blött och/eller kladdigt. Det kan handla om kroppsvätskor, saliv, chokladsås och ja, whatever what's in your fridge.

Trikofoli: En sexuell dragning till hår, vilket påminner om Lisa från Detroit. Hon äter nämligen hår från sina katter tre gånger om dagen, som du kan läsa mer om här.

Källa: Wikipedia

Läs även: 4 saker som kan påverka dina p-pillers effekt

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du hört talas om de här förut?