De här sakerna kan påverka dina p-pillers effekt
4 saker som kan påverka dina p-pillers effekt - Foto: Shutterstock/TT(Montage)

4 saker som kan påverka dina p-pillers effekt

Du kanske har hört att man ska undvika Johannesört om man äter p-piller? Men finns det fler saker som påverkar effekten eller saker som man helt enkelt ska undvika? Här är fyra saker som kan påverka dina p-pillers effekt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

1. Johannesört 

Johannesört är ett kosttillskott som kan leda till att effekten av ditt p-piller försämras, har Läkemedelsverket tidigare skrivit. Effekten av kosttillskottet kan sitta i omkring två veckor efter en behandling. 

– Johannesört kan påverka och det finns andra läkemedel som kan påverkade som till exempel, epilepsimedicin, berättar Camilla Sandell som är barnmorska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för Nyheter24.

2. Antibiotika 

Du har även kanske hört att antibiotika kan påverka en om man äter p-piller? Men hur ligger det till egentligen?

– Antibiotika kan påverka på så sätt att man kan bli dålig i magen och då hinner p-pillret passera mag-tarm kanalen snabbare och inte kunna tas upp i kroppen, säger hon. 

– Viss acnemedicinering sker med antibiotika och då måste man ha ett bra preventivmedel eller p-piller, för att man får inte bli gravid under sin acnebehandling då det kan skada barnet. Det är viktigt att man tar upp det med sin läkare eller barnmorska att man äter annan medicin om man får en ny utskriven. Det gäller all medicin.

3. Att kräkas 

Om du tar ett p-piller på morgonen och kräkas inom de kommande fyra timmarna så ska du ta ett nytt. Det eftersom det inte är helt säkert att p-pillret har hunnit få effekt ännu.

UMO skriver att du ska ta den nya tabletten från en annan karta så kartan du håller på med för tillfället inte saknar ett p-piller. 

4. Diarré 

Om du haft kraftiga diarréer timmarna efter att du tagit ett p-piller så ska du också ta en ny tablett för att vara säker på att du fortfarande är skyddad. 

Har du magsjuka och inte riktigt är säker på om du fått i dig dina p-piller bör du använda kondom den kommande veckan. 

Du kanske också är intresserad av att läsa om vad som händer i kroppen när du slutar med att äta p-piller? Det kan du läsa om här

Eller om varför man inte borde ha sina p-piller i badrummet? Det kan du läsa mer om här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Äter du p-piller?
Tack för din röst!