Måndag 29 Nov
Stockholm

5 skönhetstrender som faktiskt är riktigt farliga

Sunburn art – farlig skönhetstrend
Vissa skönhetstrender är farligare än du tror. Foto: Instagram/Twitter/Picmonkey

Från "waist trainers" till hemmagjort smink. Det låter kanske inte farligt, men vet du vilken skada en "Kylie Jenner lip challenge" kan orsaka?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Människan är en fåfäng varelse – och många är beredda att göra nästan vad som helst för att leva upp till samhällets påtryckningar om "den perfekta kroppen".

Här följer några trender inom skönhet som inte bara är skrattretande dumma – de kan vara riktigt farliga.

1. Penisblekning

En trend som kirurger i slutet av förra året gick ut och varnade för är penisblekning. En process där män helt enkelt vill få sin penis några toner ljusare. Det är särskilt populärt i Asien där den här typen av ingrepp (tyvärr) är väldigt vanligt då mörkare hy förknippas med fattigdom.

Bild från Pixabay.

– Vi måste vara försiktig för det är en känslig del av kroppen, säger chefen för en skönhetsklinik i Thailand till nyhetsbyrån AFP.

2. "Lip challenge"

Under en period ville precis alla ha liknande läppar som Kylie Jenner. Därför föddes internetutmaningen "Kylie Jenner lip challenge" och blev därmed en slags trend. Här kan du läsa om fler sjuka internetutmaningar som slutade i allvarliga skador.

Kort sammanfattat gick utmaningen ut på att ta ett shotglas eller en flaska och "suga ut" luften ur glaset. Voilà – plumped lips, honey!

Många var snabba på att prova internetutmaningen. Bild: Twitter

Men så klart är det här en riktigt dum idé! Vi låter en kirurg som är expert på dermatologi svara på varför:

– Det kan inte bara göra fruktansvärt ont, bli svullet och bidra till blåmärken, utan det finns en stor risk för ärrbildningar och permanenta missbildningar, berättade Dandy Engelman för Seventeen 2015 när "trenden" var som störst.

Det kan vara farligt! Bild: Twitter

Nyligen skapade syrran Kendall Jenner också rubriker eftersom hon inspirerat till en ny trend. Att operera sina bröstvårtor för att de ska bli mindre... Läs mer om det här.

3. Solbrännan blir till konst

Den här virala skönhetstrenden gick under namnet "sunburn art" och det är precis lika farligt som det faktiskt låter. Sammanfattningsvis går det ut på att lägga sig i solen med exempelvis en utklippt form placerad på valfri del av kroppen.

Sen får solen göra jobbet och den delen som haft stencilen på sig är nu blekare. 

Bild från Instagram.

Givetvis kan en solbränna vara riktigt farligt – och kan leda till hudcancer och svår smärta, skriver Daily Mail. Dessutom ligger många kvar längre än rekommenderat i solen för att det ska bli "så fint som möjligt". Kom ihåg att använda solskydd! Här kan du läsa vad som kan hända annars.

4. Korsetter, korsetter, korsetter

Att få en smalare midja med hjälp av korsetter eller med hjälp av en "waist trainer" har varit en bestående del av skönhetstrender. Faktiskt så kan den tidigaste idén om en korsett spåras tillbaks till 1 500 f.Kr., enligt boken "Klädedräktens historia".

En korsett från 1900-talets start. Bild från Wikimedia.

På 1600- och 1700-talet så var det många kvinnor som dog, främst i barnsäng, eftersom deras kroppar helt hade formats om och deras organ hade flyttats. Det var särskilt vanligt att kroppen "kollapsade" vid graviditet.

Den här trenden finns ju fortfarande kvar – och har förespråkats av bland annat Kardashian-klanen (läs mer om det här). Problemet kvarstår för vi har ju fortfarande inre livsviktiga organ!

Kim gillade sin "waist trainer". Bild: Instagram

– Att klämma ihop dina organ och att minska utrymmet är verkligen inte nyttigt, säger sjuksköterskan Grace Anglin enligt en artikel publicerad av Reader's Digest

5. DIY-trenderna

Att göra saker hemma på egen hand kan vara ett bra utlopp för kreativitet och för att spara pengar. Däremot kan en del saker vara farliga på riktigt.

För att nämna några saker som folk "gjort på egen hand" är att ta bort födelsemärken med hjälp av pincetter, att använda lim för att ta bort pormaskar, att göra egna serum för ögonfransar och att smälta ner kritor för att göra ögonskugga.

En av många Youtube-videos som visar hur man gör DIY-smink. Bild från Youtube/Roxxsaurus

Vissa är uppenbart farliga (som den med födelsemärkena), men var försiktig med starka kemikalier och produkter som ska placeras i närheten av dina ögon!

– Även ingredienser som inte är giftiga kan skapa irritation i och runt ögonen. Det är ungefär som att du mycket väl kan äta en jalapeño, men du skulle aldrig köra in den i ögat, berättade Dr. Mark Jacquot, ögonläkare vid LensCrafters, till Cosmopolitan när trenden att använda kritor som ögonsmink var som störst 2015.

Läs också om några riktigt sjuka skönhetsoperationer här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du provat något på listan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela