Onsdag 17 Aug
Stockholm

15 saker du kan göra för att komma över ditt ex

Saker du kan göra för att komma över ditt ex
Här är några saker du kan göra för att komma över ditt ex. Foto: Shutterstock (Montage)

Det är jobbigt och det gör riktigt ont när man bryter med sin kärlek. Vad kan man göra för att underlätta sin hjärtesorg? Nyheter24 har pratat med relationsexperten Charlotte Sander och även frågat flera tjejer om tips på hur man kommer över ett ex.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att komma över någon man kanske fortfarande har känslor för kan vara något utav det jobbigaste. Men ibland kan det vara så att det är dags och att ett avslut kan vara det bästa för en. 

Hur kommer man över någon?

Finns det några sätt att tänka på när man när det känns som jobbigast? Finns det något man kan göra eller ska man låta det läka med tiden? Nyheter24 pratade med Charlotte Sander som är relationsexpert och samtalsterapeut och driver sajten relationsexperten

– Den första insikten är att det får ta tid och att det gör ont. Vi är många gånger så rädda för smärtan som det innebär när en relation tar slut, jag kan till och med säga att vi är lite dåligt rustade och därför så vet vi inte hur vi ska tackla det, berättar Sander för Nyheter24. 

Tips på att komma över ett ex. Bildkälla: Shutterstock

Ibland kan det kännas som att man håller på att gå under på grund av smärtan eller som att man aldrig någonsin kommer att sluta gråta.

– Det så är viktigt att komma ihåg att smärtan är vägen, och smärtan är också vägen till läkande. Istället för att dölja eller försöka att hålla tillbaka så är det bättre att se det som en period av läkande som innebär tårar och att man kanske äter mindre eller mer, sover sämre och så. Det tillhör när man har hjärtesorg.

Men tillslut kommer man till en acceptans och inser att det som har hänt har hänt.

– Senare så kanske man ser att det är saker som man vill förändra framöver och framför allt att det kan vara så att man behöver förlåta, både sin ex-partner och sig själv. Man kanske lagt sig platt i relationen och inte tagit hand om sina egna behov, där kan förlåtelsen också behöva komma in.

Sander berättar att något man kan göra för att underlätta processen att komma över ett ex är att man tillåter sig att känna smärta. Men också att man har stunder när smärtan inte tar över helt. 

Hur kommer man över ett ex? Bildkälla: Shutterstock

– Det bästa man kan göra om man brutit upp med sin partner är att försöka se till att de grundläggande behoven ändå fylls, sömnen är väldigt viktigt, lika så maten och motion. 

Att prata med en nära vän som kan lyssna och finnas där så man får visa sin sårbarhet kan också vara skönt.

Så vad är det absolut sämsta man kan göra när man gjort slut med någon? Svaret är kanske inte helt oväntat.

– Är det helt slut så är det sämsta man kan göra att söka upp sin före detta partner, eller som tyvärr händer –att man börjar stalka hen. Man sitter vid datorn och kollar hens profil och kommentarer och kontakter.

– Det ger inget, det bara urholkar dig och gör dig ännu mer ledsen och ännu mer bunden vid det som varit. 

Nyheter24 pratade även med flera tjejer och här är deras bästa tips för att kommer över ett ex. 

1. Träffas inte

Det är supersvårt men man måste bygga upp nya rutiner och en vardag som fyller de tomma hålen som ekar efter ett ex. 

2. Sluta följa varandra på sociala medier

Att se allt ens ex gör, vilka hen umgås med, vilka hen börjar följa eller vilka bilder hen gillar kommer bara att göra dig ledsen och orolig. Att avfölja varandra och ge varandra space är det bästa.

Flera tjejer berättar om sina tips. Bildkälla: Shutterstock

3. Skriv eller och ring inte

Du är sårad. Du längtar efter hen. Du vill bara höra hans röst. Men att ringa eller skriva kommer inte att göra något bättre för dig själv. Du kommer att påminnas om er tid och bli mer ledsen.

4. Berätta för dina kompisar om du vill få reda på saker om ditt ex eller inte 

Ni kanske har gemensamma vänner eller hänger i samma kretsar. Kom överens med dina vänner om du vill höra om att ditt ex gjorde si eller så, eller vilka hen åkte med. Det man inte vet mår man inte dåligt av.

5. Gör planer – ligg inte bara hemma

Att ligga hemma och inte göra någonting sätter igång tankarna. Det bästa du kan göra är att fylla tomrummet efter ditt ex genom att göra saker. Gå ut och gå, häng med kompisar eller lyssna på en podd. Allt som får dig på andra tankar är bra.

6. Gå inte ut på samma uteställen

Brukar ni hänga på samma uteställen? Pallar du att möta hen i vimlet? Om inte, avskärma dig och låt dig inte utsätta dig själv för den smärtan. Hitta nya härliga ställen att utforska.

7. Gå absolut inte hem med ditt ex 

Att sakna någon efter ett uppbrott är inte konstigt men gå absolut inte hem med hen för det kommer att såra dig och ditt hjärta kommer ta längre tid att läka.

8. Hitta en singelförbundsvant

Skaffa en singelförbundsvant. En kompis du han skratta, gråta, älta, dansa och vara bakis med.

9. Glöm inte vem du var innan ni blev tillsammans

Det kan vara lätt att tappa bort sig i ett förhållande när man är upp över öronen förälskad. Men när du väl står där efter uppbrottet är det viktigt att du kommer ihåg vem du var innan det blev ni. Vad du gjorde, vad du tyckte om och vilka du hängde med.

10. Träffa någon ny

Om man hittar man kärleken i någon annan så kommer man inte tänka på sitt ex längre. 

Att bli kär i någon annan tipsa en om. Bildkälla: Shutterstock

11. Låta det ta tid

Det tar tid och låt det göra det. Man måste låta sig få vara ledsen och gråta ut för att det ska läka och bli bra igen.

12. Gör saker man inte gjorde när man var i förhållandet 

Vad gjorde du innan ni blev tillsammans? Var det något du slutade med när ni blev ett par?  Eller du kanske bara alltid har velat börja plugga spanska? Gör det och låt dig prova på allt som du velat. 

13. Träffa folk du kanske inte träffade tidigare när du var i en relation

Dra till ställen du inte brukade hänga vid med din partner. Du kommer träffa nytt folk och skapa nya relationer.

14. Inte skuldbelägga sig själv

Ältandet kan vara en av de största bovarna som kikar fram efter ett uppbrott. Skuldbelägg dig inte själv utan fokusera och ta hand om dig själv istället.

15. Se till att få ett avslut

Ni var ändå ett par och valde att vara med varandra. Att få ett riktigt avslut, respektera varandra och säga hejdå är viktigt för att det ska gå lättare att kunna gå vidare.

Om du vill läsa vad som händer i kroppen när man blir dumpad kan du göra det här. Men hur vet man om man faktiskt har kommit över någon? Det kan du läsa mer om här!

Eller undrar du fortfarande om ditt ex verkligen har kommit över dig? Här kan du läsa om vad experten säger om hur man kan veta det.

[appText

Är du i ett förhållande?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.