Varför bråkar man om småsaker med sin partner?
Därför bråkar man med sin partner om småsaker - Foto: Shutterstock

Därför bråkar man med sin partner om småsaker

Hur kommer det sig att du och din älskling börjar bråka om småsaker? Kanske har du ställt dig den frågan någon gång. Nyheter24 har pratat med relationsexperten Charlotte Sander och så här säger hon om det.


Kanske du kommer du hem efter en jobbig dag och ser att tvätten fortfarande inte är vikt? Det är en sån typiskt liten grej som kan blossa upp och starta ett riktigt bråk mellan dig och din älskade. 

Vi pratade med Charlotte Sander som är relationsexpert och samtalsterapeut, och driver sajten relationsexperten. För hur kommer det sig att man egentligen börjar bråka om så små saker? 

– Kanske har man bara haft en dålig dag. Det kan bero på jobbet eller vänner, eller så mår man dåligt samt att det kan vara någonting praktiskt som man inte riktigt kommer överens om, berättar Sander för Nyheter24 och fortsätter: 

– Ofta får ju partnern vara den som får ta emot ens dåliga humör istället för att man först tar det med sig själv och försöker lösa det där.

Det kan vara så att något man inte löst själv landar i ens partner knä och hen inte vet, vill eller kan ta hand om och så bollas det tillbaka och så blir det små bråk, förklarar hon. 

Sander menar att vissa par bråkar som ett sätt att hålla relationen vid liv. Medan andra kanske gör det för att man i själva verket är missnöjd med något annat, mycket djupare, i relationen. 

– Istället för att ta upp saker, inte sällan att tilliten har brustit, man kanske känner sig ensam i relationen eller misstänker att ens partner är otrogen, så pickar man om och om igen på det som är lite lättare att ta på, de små sakerna.

Varför bråkar vi om småsaker? Bild: Shutterstock

Men hur vanligt det är att faktiskt bråka om småsaker tror hon beror på både ålder och även hur många relationer man kanske varit i tidigare. 

En del bråkar jämt, andra inte alls. Men att bråka tror Sander är något man behöver, utan att lägga skuld på varandra, då det kan vara konstruktivt.

Så om du har undrat hur det kommer sig att man ibland kan starta bråk över egentligen ganska små saker så kanske du fått svar på varför nu. 

– Jag tror kanske inte att man ska undvika det men däremot lära sig att bråka på ett nytt sätt om man fastnat i samma gamla bråkspår. Jag tror också på att man ska välja sina strider - man behöver inte ta upp allt kontra man ska heller inte trycka ner allt och bara tiga ihjäl varandra. 

– Att bråka är inte farligt om båda vågar stå kvar och höra mer än orden, vad vill egentligen min partner säga, vilka behov har hen och hur kan vi mötas, säger Sander. 

Du kanske också vill läsa om 5 frågor du måste ställa till din partner om hen varit otrogen? Det kan du göra här. Eller om 7 meningar du borde hålla koll på om din partner säger  läs mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du och din partner bråkat om småsaker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.