Stockholm

Här snöade det imorse – mitt under svenska värmeböljan

Trots den tidigare veckans värmebölja, snöade det imorse snöade i Katterjåck.
Trots den tidigare veckans värmebölja, snöade det imorse snöade i Katterjåck. Foto: Unsplash, Erik Johansen / NTB scanpix / TT (Montage)

Det var nog få som var lika chockade imorse som invånarna i Katterjåkk. Trots den senaste veckan värmebölja vaknade de nämligen till snö imorse.


Läs mer

Ingen svensk har nog undgått den helt galna värmeböljan som svept över landet den senaste veckan. Den 30 maj mättes det till 30 grader i delar av Göteborg, och helgen bjöd på kring 26 grader i Svealand och stora delar av Götaland. 

Något som både Instagram storys och smockade badplatser vittnade om. 

Och det har ju varit fantastiskt, men som vi alla vet så har allt gott har ett slut. Meteorologer har nämligen bekräftat att värmeböljan är över och att denna vecka kommer att bjuda på svalare brisar och kyligare luft, och att vi därför kan vänta oss lägre temperaturer.

Något som de flesta kände av på måndagsmorgonen, särskilt invånare i Katterjåck. 

För när du klev ut till en småkylig, men solig dag imorse, klev Katterjåkkbor upp till snötäckta gator. 

Japp, du läste rätt. Snötäckta. 

Och några som var snabba på att dokumentera detta var Coop Katterjåkk. På sin Facebooksida skriver den lokala Coop-affären: En väderuppdatering: Sommaren är över för i år och vi går direkt till vintern  

Faksimil från Coops Facebooksida.

Fotot som togs av Lisa Isaksson, butikschef på Coop, har fått en hel del uppmärksamhet på Facebook. Inlägget som lades upp på butikens facebooksida har delats nästan 3200 gånger och har hundratals kommentarer. 

"Uppe i nordliga Sverige för tre timmar sedan övergick sommaren, som i år var på en lördag, tillbaka till vintern igen." skämtar en Facebookanvändare. "Underbar bild! Det finns en räddning undan sol och värme!" skriver en annan. 

Amanda Broberg, som också jobbar på butiken förklarar att hon, precis som resten av Sverige, hoppades på att sommaren var på väg. 

– Vi har haft ganska fint väder för nån vecka sedan, så man har tänkt att snart kommer sommaren. Och så går man ut idag på morgonen och får skotta, förklarade hon i en intervju med Norrbottens-Kuriren.

Men hon verkade inte så förvånad över den oberäknade snön. 

– Det är väl som det är. Man får räkna med det här i fjällen, fortsatte hon i intervjun. 

Trots att snön inte var vad invånarna hade hoppats på, menar Amanda att det åtminstone var en grupp som jublade. 

Skidentusiasterna. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.